Πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι στο ενδεχόμενο εκλογών

Πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι στο ενδεχόμενο εκλογών
????????????????????????????????????

Τι σημαίνουν για τη χώρα οι πιθανές πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Η κυβέρνηση στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα ότι δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να εκταμιευθεί η πρώτη δόση της βοήθειας, ωστόσο τα καμπανάκια ήδη χτυπούν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον.

Η πρόθεση για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και εκλογές ανησυχεί τους δανειστές, που είναι έτσι κι αλλιώς επιφυλακτικοί για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Με το ορόσημο της 20ης Αυγούστου να πλησιάζει, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζυγίσει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές ισορροπίες.

Η εκλογική διαδικασία θα μπλοκάρει όλη τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, καθώς εάν τελικά οι εκλογές διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχει χρόνος για την αξιολόγηση του Οκτωβρίου και τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, αλλά και για τα 3 δισ. ευρώ, που έχουν παρακρατήσει οι Ευρωπαίοι για να τα αποδώσουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο στη βάση προαπαιτούμενων.

Η εκλογική διαδικασία θα φρενάρει και τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ και, κατά συνέπεια, τη συμμετοχή του στο νέο δάνειο.

Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έχει συμφωνηθεί γα το 2015, ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων. Σύμφωνα με την οδηγία που ενσωματώθηκε πρόσφατα στο ελληνικό δίκαιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το bail in θα συμπεριλαμβάνει και τους καταθέτες.

Από την άλλη πλευρά, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι εάν οι εκλογές γίνουν το συντομότερο δυνατόν, οι πολίτες δεν θα έχουν ακόμη αισθανθεί την πίεση και το κόστος των μέτρων.

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από εφαρμοστικές ρυθμίσεις για μέτρα στα οποία έχει δεσμευθεί με το Μνημόνιο, όπως:

• η έκδοση εγκυκλίων για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου στο ντίζελ αγροτών
• η κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων
• οι αλλαγές στις 100 δόσεις
• η εφαρμογή των αλλαγών στη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων
• η εργαλειοθήκη 2 του ΟΟΣΑ με αλλαγές στην αγορά αναψυκτικών και πετρελαιοειδών
• το Ασφαλιστικό με την έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου του 2010
• η μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα
• η εφαρμογή εκπτώσεων για διαγνωστικές και ιδιωτικές κλινικές
• τα κόκκινα δάνεια
• η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων
• η ενεργοποίηση του νέου δημοσιονομικού συμβουλίου με αυτόματες περικοπές δαπανών όταν εντοπίζονται αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, μέσα στον Οκτώβριο, θα καταφθάσουν και τα πρώτα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ, θέμα που αποτελεί “καυτή πατάτα” για την κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με βασικό της σύνθημα την κατάργησή του. Είναι, επομένως λογικό, εάν τελικά γίνουν εκλογές, η κυβέρνηση να επιθυμεί να πραγματοποιηθούν πριν από την αποστολή των εκκαθαριστικών.