Πώς διαχειρίζονται οι καλοί ηγέτες την κακή συγκυρία

Πώς διαχειρίζονται οι καλοί ηγέτες την κακή συγκυρία

Όταν τα εταιρικά κέρδη και η οικονοµία χειροτερεύουν, οι ικανοί ηγέτες συνεχίζουν να παράγουν αισιοδοξία.

Του Geoff Colvin

Ένα κρίσιµο στοιχείο της δουλειάς κάθε ηγέτη είναι ο καθορισµός ενός λαµπρού, ρεαλιστικού µέλλοντος. Αυτό δεν φαντάζει καθόλου εύκολο στην παρούσα παγκόσµια οικονοµική συγκυρία. Αλλά είναι εφικτό. Ιδού τρεις στρατηγικές που οι αποτελεσµατικοί ηγέτες χρησιµοποιούν για να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες εποχές όπως η σηµερινή.

Δείξτε ότι διαφέρετε

Όλοι κατανοούν ότι στον κόσµο ο… πόνος δεν κατανέµεται µε οµοιόµορφο τρόπο και πολλές εταιρείες µπορούν να δείξουν ότι είναι µια εξαίρεση στον κανόνα των χαµηλών ρυθµών ανάπτυξης. Όµως και σε τοµείς χαµηλής ανάπτυξης, οι ηγέτες µπορούν να δείξουν ότι η δική τους εταιρεία ακµάζει και ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Βεβαίως, αυτή η τακτική αποδίδει µόνο αν εξωτερικοί παρατηρητές, όπως π.χ. αναλυτές µετοχών, υποστηρίζουν έναν τέτοιο ισχυρισµό. Αν όχι, τότε οι ηγέτες χρειάζονται µια πιο θεµελιώδη και απαιτητική στρατηγική, όπως το να…

Αντιµετωπίσετε τα προβλήµατα πρόσωπο µε πρόσωπο

Φτάνουν πια τα λόγια. Ήρθε η στιγµή να δράσετε. Όταν ο Satya Nadella έγινε διευθύνων σύµβουλος της Microsoft πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία θεωρείτο ότι είχε παγιδευτεί σε επιχειρηµατικές δραστηριότητες του παρελθόντος και ήταν στην ουσία αόρατη στους ταχύτατα αναπτυσσόµενους τοµείς των κινητών συσκευών και των υπηρεσιών cloud. Ο Nadella απάντησε µε µια σιωπηρή επανάσταση, εξοµαλύνοντας τις σχέσεις µε παλαιούς εχθρούς και καθιστώντας εύκολη τη χρήση του λογισµικού της Microsoft σε συσκευές Apple και Android, αναβαθµίζοντας το επιχειρηµατικό µοντέλο µε τη δωρεάν παροχή των Windows για κάθε συσκευή µε οθόνη 9 ιντσών ή µικρότερη, και δίνοντας µεγάλη έµφαση στις δραστηριότητες στο cloud. Μετά από χρόνια δυστοκίας, η µετοχή της εταιρείας ξεπερνά την απόδοση του δείκτη S&P 500 από τότε που ο Nadella ανέλαβε το τιµόνι της εταιρείας µέχρι σήµερα. Φυσικά, ακόµα και ηγέτες που τα πάνε καλά δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουν. Γιατί ξέρουν ότι…

Σε αργές εποχές, δράσε µε ταχύτητα

Αν δεν είσαι η Apple, το να βγάλεις κέρδος στον κλάδο των smartphone είναι σχεδόν αδύνατο. Μόνο µια εταιρεία το κάνει: η Samsung. Το «µυστικό» της δεν είναι διόλου µυστικό: µια βαθιά ριζωµένη κουλτούρα ταχύτητας, η οποία συντηρείται από τον διευθύνοντα σύµβουλο της Samsung Electronics, Oh-Hyun Kwon. Και αυτό έχει επιτρέψει στη Samsung να παρακολουθεί από κοντά την Apple και ακόµα και να την ξεπερνάει κάποιες φορές στο θέµα της ανάπτυξης προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που στην κορεσµένη αγορά των ΗΠΑ µόνο η Apple και η Samsung έχουν διψήφια µερίδια.

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εποχές επιβράδυνσης. Αλλά η εκάστοτε συγκυρία δεν µπορεί να συνιστά δικαιολογία για την αποτυχία ενός ηγέτη να διατηρεί τον οργανισµό του χαρούµενο, αισιόδοξο και αναπτυσσόµενο.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.