Πώς έγινε η διαρροή του εγγράφου – «βόμβα» για την Ελλάδα

Πώς έγινε η διαρροή του εγγράφου – «βόμβα» για την Ελλάδα

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης «δείχνουν» την Κομισιόν και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους.

Το έγγραφο – οδηγία της γερμανικής κυβέρνησης για το επικείμενο Euroworking Group προκάλεσε πολλά σχόλια για τη σκληρή στάση που κρατάει το Βερολίνο. Μάλιστα η στιγμή που δημοσιεύετηκε από το Reuters συνδέεται με τη συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα σε Σόιμπλε και Βαρουφάκη.

Όπως όμως μεταδίδει η Deutsche Welle, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι βάση για τις συνομιλίες στο Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος και όχι σχέδιο ενόψει της συνάντησης Σόιμπλε-Βαρουφάκη.

Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει δυσαρέσκεια του Βερολίνου για το timing της διαρροής αυτής που αποδίδεται στη Κομισιόν.  Το εν λόγω έγγραφο είναι ένα σχέδιο (Draft Paper) του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει από καιρό σταλεί προς την Ομάδα Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζει τη συνάντηση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Στο σχέδιο αναφέρονται oι πάγιες γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, τις ίδιες θέσεις υποστήριζε το Βερολίνο και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως διευκρινίστηκε, το σχέδιο αποτελεί τη «βάση» της γερμανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup.

«Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, τα περιθώρια δράσης της γερμανικής κυβέρνησης περιορίζονται τόσο από τις δανειακές συμφωνίες όσο και από τις αποφάσεις του γερμανικού κοινοβουλίου. Εκτός αυτού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το θέμα του χρέους δεν αποτελεί μια ελληνογερμανική υπόθεση, αλλά ζήτημα που αφορά όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» επισημαίνει η Deutsche Welle.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει τα ελληνικά σχέδια από τον ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ελληνικής αποστολής που ήδη βρίσκεται στο Βερολίνο, και ο κ. Βαρουφάκης αδημονεί να ακούσει το γερμανικό προβληματισμό.

Πηγή: Deutsche Welle