Πώς έπεσε νεκρός στο Μιλάνο ο μακελάρης του Βερολίνου

Πώς έπεσε νεκρός στο Μιλάνο ο μακελάρης του Βερολίνου

Οι ιταλικές αρχές επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες του Reuters.

Ο Τυνήσιος ύποπτος Άνις Άμρι για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώθηκε σήμερα ξημερώματα στο Μιλάνο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Μιλάνο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία είναι «χωρίς αμφιβολία» ο Τυνήσιος ύποπτος, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Reuters, ο ύποπτος ο οποίος ήταν πεζός κλήθηκε από την αστυνομία να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία I Maggio στην περιοχή Sesto S.Giovanni, γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο ύποπτος τραυμάτισε έναν αστυνομικό.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τους ιταλούς συνεδέλφους του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Reuters ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε από τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του Τυνήσιου, tο Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο Άμρι είναι εκείνος που πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση με την νταλίκα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ο αυτουργός της επίθεσης του Βερολίνου «πραγματοποίησε μία νέα επίθεση εναντίον αστυνομικής περιπόλου στο Μιλάνο και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq.

Πώς μπόρεσε ο Ανίς Αμρί να ταξιδέψει εντός Γερμανίας χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς και γιατί δεν εντοπίστηκε τουλάχιστον στα σύνορα με τη Γαλλία, παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας;

Η απάντηση η οποία δίνεται από τις αρχές είναι ότι είχε επικεντρώσει τις έρευνες στο Βερολίνο και στην Γερμανία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι έρευνές μας συνεχίζονται» και επικεντρώνονται στο εάν υπήρχε δίκτυο υποστηρικτών. Εξετάζεται επίσης και η διαδρομή την οποία ακολούθησε για να διαφύγει. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το όπλο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης στο Μιλάνο είναι το ίδιο με αυτό που δολοφονήθηκε ο Πολωνός οδηγός του φορτηγού.

H σύνδεση του με την Ιταλία

Ο μακελάρης του Βερολίνου έχει μακρά προϊοστορία με την Ιταλία. Ο Ανίς Αμρί, σύμφωνα με τον Guardian, έφτασε εκεί το 2011 μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους Τυνήσιους που πήγαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης.

Πέρασε τριάμιση χρόνια σε έξι διαφορετικές φυλακές στη Σικελία επειδή- μεταξύ άλλων- έβαλε πυρκαγιά σε κέντρο προσφύγων. Δύο από τους αδελφούς Amri του, Ουαλίντ και Abdelkader, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί από  ισλαμιστές, όσο βρισκόταν στις φυλακές της Ιταλίας.

Οι ιταλικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ο ο Αμρί ήταν ένας προβληματικός τρόφιμος των φυλακών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποίησε και να μεταφερθούν μεταξύ Σικελίας φυλακές για την κακή συμπεριφορά. Σύμφωνα με τα αρχεία των φυλακών τρομοκρατούσε άλλος τροφίμους και πυροδοτούσε εξεγέρσεις…