Πως «γεννήθηκε» το Αιγαίο Πέλαγος

Πως «γεννήθηκε» το Αιγαίο Πέλαγος

Τι λέει ο μύθος του Κύκλωπα με τους νάνους ελέφαντες, ποια η σχέση της Κιμώλου με την κιμωλία; Οι απαντήσεις στην έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Αιγαίο: Η θάλασσα των Ελλήνων. Η θάλασσα που ύμνησαν οι μεγάλοι μας ποιητές. Ο Οδυσσέας Ελύτης γνωστός και ως ο «ποιητής του Αιγαίου», ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος είναι μόνο μερικοί από εκείνους που άφησαν τους ανέμους να «παρασύρουν» τη πέννα τους.

Το μεγαλείου αυτό του ελληνικού πελάγους θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στο κοινό οι υπεύθυνοι της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ την παραγωγή και επιμέλεια ανέλαβε η Τetragon, «εξιστορεί» μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών αλλά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Ο επιμελητής της έκθεσης και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος μιλώντας στην εφημερίδα το «Έθνος» τόνισε πως «αν κάνουμε τα τοπία να επικοινωνήσουν, αν εξηγήσουμε τη σημασία τους στα μάτια του απλού πολίτη, αν διατηρήσουμε την αίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο γεννήθηκε ο πολιτισμός, θα έχει γίνει το πρώτο βήμα».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:

• «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο». Η κεντρική αυτή ενότητα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα πανέμορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

• «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα». Το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ακόμα ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών δημιούργησαν το ιστορικό αρχιπέλαγος.

• «ΓΑΙΑ: Από τον μύθο στην επιστήμη». Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων, εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από τον χρόνο.

Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα παραπάνω με επιστημονική επάρκεια και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ επιπροσθέτως ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την δύναμη της ομορφιάς του Αιγαίου Πελάγους μέσα από σύγχρονες μεθόδους παρουσίασης, αφού τα εκθέματα και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυνατό σύνολο επικοινωνιακά και εικαστικά, σύνολο ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Διαβάστε ακόμα:

Burning Man Festival: Κάτι παραπάνω από ένα απλό φεστιβάλ

Η θαυμαστή συλλογή έργων τέχνης της Deutsche Bank

Η απάντηση στην κρίση είναι ο πολιτισμός