Πώς η GlaxoSmithKline αλλάζει τον κόσμο

Πώς η GlaxoSmithKline αλλάζει τον κόσμο

Η εταιρεία που κατάφερε να συνδυάσει την επιστημονική πρόοδο με την κοινωνική επίδραση και την κερδοφορία.

Στις αρχές του χρόνου, αν όλα πάνε βάσει του προγράμματος, ο Σερ Άντριου Γουίτι, θα φύγει από το τιμόνι της εταιρείας ύστερα από εννιά χρόνια και θα αφήσει πίσω του μια εταιρεία που κατάφερε να συνδυάσει την επιστημονική πρόοδο με την κοινωνική επίδραση και την κερδοφορία.

Η εταιρεία ρίχνει τα παγκόσμια τείχη που χωρίζουν τον πλανήτη ως προς την υγεία, εντοπίζοντας παράλληλα τους πελάτες του μέλλοντος. Διαθέτει στις αναπτυσσόμενες χώρες φάρμακα χωρίς προστασία πατέντας, χαμηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τιμές. Αυτή η πρακτική μπορεί να συμπιέζει τα έσοδα, αλλά η εταιρεία τονίζει ότι σε καμία αγορά δεν εμφανίζει ζημιές. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, μάλιστα, εδραιώνει την παρουσία της εταιρείας σε αγορές σε όλο τον κόσμο και είναι μακροπρόθεσμη. Όπως δήλωσε ο Γουίτι στο Fortune, « Η εταιρεία υπάρχει εδώ και 300 χρόνια. Σκεφτόμαστε πως μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι, όχι μόνο για τον επόμενο χρόνο ή για τα επόμενα δυο χρόνια αλλά σε βάθος δεκαετίας, εικοσαετίας».

Η GSK επανεπενδύει το 20% όλων των κερδών που κάνει στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, στην εκπαίδευση των  εργαζομένων στην υγεία καθώς επίσης και για τις υποδομές στην υγεία. Για παράδειγμα, μέσω της συνεργασίας με την ΜΚΟ Save the Children, η φαρμακοβιομηχανία έχει εκπαιδεύσει τους ντόπιους ώστε να κάνουν σωστά τους εμβολιασμούς. Η ViiV Healthcare, που είναι μέθοδος θεραπείες του HIV και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στην  GSK, έκλεισε μια συμφωνία-ορόσημο με την κυβέρνηση της Μποτσουάνα τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, το φάρμακο Tivicay που χορηγείται σε ασθενείς με HIV, θα είναι διαθέσιμο ως μέρος ενός εθνικού προγράμματος για τη δοκιμή και τη θεραπεία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Και η εταιρεία ενίσχυσε τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει μια ασθένεια που σκοτώνει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο.

Η GSK έχει επίσης προϊόντα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις του αμνιακού υγρού και  θα μπορούσε να σώσει 85.000 βρέφη ανά έτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Διαβάστε αναλυτικά για τις 10 εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα που παρουσιάστηκε στην αμερικάνικη έκδοση του Fortune.

 Πηγή Fortune.com