Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε
epa06197904 A performer wearing a robotic costume dances next to digital lightings illumination during the 21st World Congress on Information Technology (WCIT) in Taipei, Taiwan, 11 September 2017. According to news reports on 07 September 2017, Taiwan Minister of Science and Technology Chen Liang-gee said that Taiwan government has laid out a 16 billion New Taiwan Dollar (some 527 million US dollars) development plan to beef up the domestic artificial intelligence (AI) industry. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο θα επηρεαστεί η εργασία μελλοντικά;

των Jonathan Vanian και Aaron Pressman

Από τη χρυσή εποχή του Doctor Who και του Star Trek, η επιστημονική φαντασία είχε οραματιστεί συσκευές που θα μπορούσαν να μεταφράζουν γλώσσες αυτόματα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μιλάνε με εξωγήινους χωρίς να χρειάζεται να μάθουν τη γλώσσα τους.

Φαίνεται ότι εταιρείες πάνω στη …Γη, όπως η Google, χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία συσκευών που θα μπορούν να μεταφράζουν συζητήσεις από μία γλώσσα σε άλλη. Το πρόσφατα λανσαρισμένο Pixel Buds της Google είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή· φανταστείτε με πόσους τρόπους θα μπορούν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τη σχετική τεχνολογία όταν αυτή τελειοποιηθεί.

Στελέχη στις ΗΠΑ θα μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο Πορτογάλους συναδέλφους τους και να κλείνουν παγκόσμιες συμφωνίες απευθείας. Εταιρείες με γραφεία στο εξωτερικό θα μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα με εργαζομένους, οι οποίοι θα δουλεύουν παράλληλα με συναδέλφους τους σε άλλες χώρες και δεν θα μιλάνε την ίδια γλώσσα. Και πωλητές θα μπορούν να επεκτείνονται με ευκολία σε νέες περιοχές ετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μεγάλη συμφωνία.

Αν και πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν επιβάλλει μια πολιτική αποκλειστικής χρήσης της αγγλικής γλώσσας ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μιλάνε την ίδια γλώσσα, η τεχνολογία αυτόματης μετάφρασης θα επιτρέπει στους εργαζομένους να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα και να διατηρήσουν κάποιες πτυχές της κουλτούρας τους – ένα ξεκάθαρο όφελος στην τρέχουσα εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της εργασίας που αλλάζει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι οι προσλήψεις. Η διαδικασία πρόσληψης είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να παρασυρθούν ασυνείδητα από ένα επώνυμο, ένα πανεπιστήμιο, ή απλώς την αισθητική και τον σχεδιασμό ενός βιογραφικού. Η τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύουν κάποιες εταιρείες, ίσως μπορεί να βοηθήσει.

Οι υποψήφιοι στη Vodafone, τη Nielsen και τη Unilever, για παράδειγμα, παίζουν ένα παιχνίδι για smartphone που έχει σχεδιαστεί από τη νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Pymetrics. Το παιχνίδι μετρά γνωστικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά με έναν αλγόριθμο που είναι σχεδιασμένος για την αποφυγή της οποιασδήποτε μεροληψίας βάσει φύλου, καταγωγής, κλπ.

Στη συνέχεια, η Unilever ζητά από τους κορυφαίους υποψήφιους που έχουν επιλεγεί από το λογισμικό να εγγράψουν ένα βίντεο στο HireVue, απαντώντας ερωτήσεις ως προς το πώς θα διαχειρίζονταν διάφορες καταστάσεις που θα αντιμετώπιζαν στη δουλειά. Ένας άλλος αλγόριθμος εντοπίζει τους καλύτερους υποψήφιους αξιολογώντας όχι μόνο τις απαντήσεις του κάθε ατόμου αλλά την ταχύτητά του, καθώς και τις αντιδράσεις του προσώπου του. Οι υποψήφιοι που περνούν με επιτυχία αυτά τα πρώιμα τεστ καλούνται, στη συνέχεια, σε συνέντευξη με ένα στέλεχος της εταιρείας.