Η τεχνητή νοημοσύνη ενώνει Intel και Facebook

Η τεχνητή νοημοσύνη ενώνει Intel και Facebook
epa06197904 A performer wearing a robotic costume dances next to digital lightings illumination during the 21st World Congress on Information Technology (WCIT) in Taipei, Taiwan, 11 September 2017. According to news reports on 07 September 2017, Taiwan Minister of Science and Technology Chen Liang-gee said that Taiwan government has laid out a 16 billion New Taiwan Dollar (some 527 million US dollars) development plan to beef up the domestic artificial intelligence (AI) industry. EPA/RITCHIE B. TONGO

Στo πλαίσιo των νέων τσιπ για έρευνα και πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης.

Του Jonathan Vanian

Η Intel είναι έτοιμη να αρχίσει να στέλνει στους πελάτες το πολυαναμενόμενο τσιπ υπολογιστή της που χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Brian Krzanich, εξήγησε την ανάμιξη του κατασκευαστή τσιπ με τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και είπε ότι η Facebook βοήθησε την εταιρεία.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη Facebook να συνεργάζεται στενά μαζί μας και να μοιράζεται τις τεχνικές γνώσεις της καθώς φέρνουμε τη νέα γενιά hardware τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά» έγραψε ο Krzanich.

Εκπρόσωπος τύπου της Intel έγραψε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προς το Fortune ότι οι δύο εταιρείες συνεργάζονται αλλά δεν έχουν θεσπίσει μια επίσημη σύμπραξη.

Η γένεση του Intel Nervana Neural Network Processor προέκυψε από την εξαγορά από την Intel της νεοφυούς επιχείρησης τσιπ Nervana Systems το 2016.

Η εξαγορά αυτή στόχο είχε να βοηθήσει την Intel να δημιουργήσει τη δική της τεχνολογία ημιαγωγών, προσαρμοσμένη ειδικά σε καθήκοντα όπως η βαθιά μάθηση που απαιτεί μεγάλες δυνατότητες υπολογιστικής επεξεργασίας για τη δημιουργία λογισμικού που να μπορεί να εντοπίζει μοτίβα σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να αντιδρά σε αυτά.

Καθώς απουσιάζουν τέτοια τσιπ που να λειτουργούν βέλτιστα με τεχνητή νοημοσύνη, εταιρείες όπως η Walmart που επιζητούν να τροφοδοτήσουν καθήκοντα βαθιάς μάθησης στα κέντρα δεδομένων τους στρέφονται σε ανταγωνιστικές εταιρείες κατασκευής τσιπ όπως η Nvidia.

Με τόση κουβέντα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τη δυνατότητά της να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης σε μεγάλη κλίμακα, το νέο τσιπ της Intel αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία που απέτυχε να εκμεταλλευθεί άλλες τεχνολογικές τάσεις όπως το mobile computing.

«Μια εταιρεία όπως η Intel δεν ανακοινώνει μια νέα τάξη προϊόντων της πολύ συχνά» είπε ο ηγέτης του νέου πρότζεκτ που αφορά τσιπ, Naveen Rao. «Πρόκειται για κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της υπολογιστικής».

Ο Rao, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Nervana, είπε ότι η Intel θα πουλά τελικά το τσιπ στους πελάτες με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Με τη μία μέθοδο, η Intel θα πουλά μια εφαρμογή για κέντρα δεδομένων για πελάτες που θέλουν να «τρέχουν» πρότζεκτ βαθιάς μάθησης εντός των δικών τους κέντρων δεδομένων. Επίσης, οι πελάτες θα είναι σε θέση να νοικιάζουν πρόσβαση στα τσιπ μέσω των κέντρων δεδομένων της Intel στο cloud, που παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο η ανταγωνίστρια εταιρεία Nvidia πουλά πρόσβαση σε GPU που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη.

Η Intel δεν θα πουλά το ίδιο το τσιπ, καθώς ο Rao εξήγησε ότι το να «τρέχεις» έργα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι το ίδιο με την εγκατάσταση ενός νέου επεξεργαστή σ’ έναν υπολογιστή. Η νέα εφαρμογή της για κέντρα δεδομένων μπορεί να υπηρετήσει τα περισσότερα πρότζεκτ βαθιάς μάθησης και να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες που μόλις τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο.