Πώς είναι μια ύφεση με στυλ …ελληνικό

Πώς είναι  μια ύφεση με στυλ …ελληνικό

Το ελληνικό δράμα έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και το CNN Money. 

Αλλά πίσω από τα πρωτοσέλιδα υπάρχει μια χώρα στη μέση μιας βαθιάς κρίσης – και από πολλές απόψεις, αντιμετωπίζει μια «ύφεση».

Το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 25% μέσα σε έξι χρόνια. Η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη από το 10% το 2010 στο 25% το Μάρτιο. Οι νέοι πλήττονται περισσότερο, με έναν στους δύο κάτω των 25 ετών χωρίς δουλειά.

Για πολλούς, το εξωτερικό φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή – 3% του πληθυσμού έχει φύγει από τη χώρα από το 2010.

Όσοι είναι αρκετά τυχεροί και έχουν ακόμα εργασία έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται. Η Ελλάδα έχει βιώσει τη μεγαλύτερη μείωση πραγματικών μισθών στις αναπτυγμένες χώρες από το 2008.

Αυτές οι συνθήκες έχουν γονατίσει πολλές επιχειρήσεις. Σχεδόν 60 εταιρείες κλείνουν κάθε ημέρα. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι πλέον γεμάτο από εγκαταλελειμμένα καταστήματα.

Το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης διάσωσης για χρόνια. Η χώρα δαπανά περισσότερα για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με τη Σλοβακία, την Εσθονία και την Ιρλανδία.

Οι συντάξεις έχουν ήδη περικοπεί κατά τουλάχιστον 60% κατά μέσο όρο στα 830 ευρώ το μήνα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Στοιχεία της ΕΕ από πέρυσι δείχνουν ότι το 12% των Ελλήνων συνταξιούχων βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας. Αυτό είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ λιγότερο από ό, τι σε ορισμένες άλλες χώρες της ευρωζώνης: 19% στη Φινλανδία και 16% στην Αυστρία.

Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι συντάξεις είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες. Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου είναι ένα παράδειγμα αυτής της νέας πραγματικότητας. Εκτός από μερικές προσωρινές θέσεις εργασίας, είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια από τότε που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο. Ζει με τους συνταξιούχους γονείς του, οι οποίοι τον στηρίζουν με τις συντάξεις τους.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν είναι τόσο τυχεροί, οι οποίοι δεν έχουν οικογένεια να τους βοηθά», λέει.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα δώσει προτεραιότητα στις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

Αλλά με τη διακοπή της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί, πολλοί Έλληνες συνταξιούχοι χωρίς χρεωστικές κάρτες δεν είχαν πρόσβαση στα χρήματά τους αυτή την εβδομάδα. Κάποιες τράπεζες άνοιξαν την Τετάρτη για να επιτραπεί στα πλήθη των συνταξιούχων να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Αλλά ακόμη και αυτοί μπορούν να σηκώσουν μόνο 120 ευρώ από τους λογαριασμούς τους.