Πώς είναι να ζεις στην «πατρίδα» της Zara

Πώς είναι να ζεις στην «πατρίδα» της Zara
epa00680545 Undated company handout photo released Wednesday 29 March 2006 showing the Zara store in Shanghai, China. Spanish apparel retailer Industria de Diseno Textil, commonly know as Inditex, who owns Zara, has released its annual results for 2005, announcing an increase in profit of 26% compared to 2004. EPA/HO

Πόσο θεαματικά άλλαξε μια μικρή πόλη μέσα σε 40 χρόνια.

Η Zara μπορεί να έχει μεγαλώσει σαν εταιρεία, αλλά δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη γεννέτειρά της. Η αλυσίδα ρούχων έχει ως βάση της την Γαλικία, στη βορειοδυτική ακτή της Ισπανίας, από το 1975. Αλλά αυτό που ξεκίνησε ως ένα μόνο κατάστημα έχει τώρα αναπτυχθεί σε μια τεράστια, πολυεθνική που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον πλανήτη.

Πέρα από αυτό, η Zara παρέμεινε πάντα πιστή στις ρίζες της, και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, Amancio Ortega, έχει συνεχίσει να αναπτύσσει τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της στην Γ, από όπου «πηγάζει» η ανάπτυξη της εταιρείας. Για να επιτευχθεί αυτό, η εταιρεία έχει φέρει χιλιάδες υπαλλήλους της από διαφορετικά μέρη του κόσμου για να δουλέψουν στο σχεδιασμό, τη φωτογραφία, τις πωλήσεις και τη στρατηγική του ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας. Αυτό είχε μια εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην κουλτούρα της γειτονικής πόλης La Coruña, όπου πολλοί από αυτούς επιλέγουν να ζουν. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτή την ανάπτυξη η «Επίδραση της Inditex» και είναι κάτι που είναι αισθητό σε όλους τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών.

Το Business Insider επισκέφτηκε την πόλη τον Αύγουστο έτσι ώστε να εξακριβώσει το πόσο η ανάπτυξη της Inditex έχει επηρεάσει την ζωή στην La Coruña.

Ο Amancio Ortega άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην La Coruña το 1975 και στην αρχή το ονόμασε Zorba, αλλά καθώς ένα γειτονικό μαγαζί είχε το ίδιο όνομα, το άλλαξε σε Zara. Με το πέρας δύο δεκαετιών, η εταιρεία επεκτάθηκε σημαντικά, ανοίγοντας καταστήματα στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Το 1985, ο Ortega, ενέταξε την αλυσίδα σε μια μητρική εταιρεία, με την επωνυμία Inditex.

Σήμερα, τα κεντρικά γραφεία της Inditex στο Arteixo καταλαμβάνουν ένα κτίριο 799 τμ. Τα κεντρικά γραφεία είναι ακόμα η βάση για μερικά από τα εργοστάσια της Zara και κέντρο διανομής, όπου τα ρούχα συσκευάζονται και τοποθετούνται σε φορτηγά. Στη συνέχεια, αποστέλλονται σε 96 χώρες του κόσμου. Το κέντρο διανομής έχει μια σημαντική επίδραση στην υπηρεσία εξαγωγών της πόλης La Coruña, καθώς αντιπροσωπεύει πλέον το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ισπανίας για το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Inditex είναι επίσης η μεγαλύτερη εργοδότρια εταιρεία στην περιοχή. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι δουλεύουν στα κεντρικά γραφεία της σε διάφορους τομείς, όπως ο σχεδιασμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πωλήσεις. Αλλά όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και σχεδιαστές, μοντέλα και φωτογράφοι που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου απασχολούνται στην ισπανική πόλη. Κάτι, φυσικά, που έχει κάνει την πόλη πιο κοσμοπολίτικη. Έχει γίνει πιο μοντέρνα, και μάλιστα διαθέτει πολλά εστιατόρια που μπορεί κανείς να βρει στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Όμως, στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ένα τεράστιο κατάστημα της Inditex, που περιλαμβάνει τα μαγαζιά της εταιρείας: Zara, Pull & Bear, Bershka, Oysho, Uterqüe και Massimo Dutti.

Αν και πολλοί κάτοικοι είναι χαρούμενοι με την εξέλιξη της πόλης, σίγουρα υπάρχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες. Η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για ενοικιαζόμενα σπίτια έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ντόπιους να ζουν εκεί. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Engel & Völkers, η μέση τιμή ενοικιάσεως έχει αυξηθεί κατά 15% τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.