Πώς να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας

Πώς να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας

Έξι απλά βήματα για να γίνετε έξτρα παραγωγικοί και να πιάσετε τους στόχους σας.

O Kevin Daum είναι entrepreneur με πωλήσεις πάνω από $1 δισ. και συγγραφέας του βιβλίου Video Marketing for Dummies. Συχνά μοιράζεται μέσω άρθρων στο Internet τις συμβουλές και τις σκέψεις του. Ένα από τα δημοφιλέστερα «σετ» συμβουλών είναι αυτό με το οποίο καταφέρνουμε να πετύχουμε όλα όσα έχουμε βάλει σκοπό, χωρίς όμως να νιώσουμε πιεσμένοι, ενώ, ταυτόχρονα, είμαστε παραγωγικοί και πιάνουμε τους στόχους μας.

Γράφει:
Συχνά οι άνθρωποι με ρωτούν πώς προλαβαίνω τόσα πολλά πράγματα. Εκτός από τα άρθρα που δημοσιεύω, δίνω και ομιλίες, ταξιδεύω, γυρίζω βίντεο, διοικώ τις επιχειρήσεις μου, γράφω βιβλία, συμβουλεύω πέντε εταιρείες, γνωρίζω κόσμο, έχω φίλους, κάνω ποδήλατο, τρέχω, διαβάζω, μαγειρεύω, κοιμάμαι έξι με επτά ώρες και περνάω χρόνο με τη γυναίκα μου. Επίσης βλέπω πολλή τηλεόραση και βγάζω βόλτα το σκύλο.

Ξέρω, πολλοί θα πείτε «καλά, μας κοροϊδεύει;», αλλά το να ζει κανείς τη ζωή που θέλει απαιτεί τόσο μεγάλο βαθμό δραστηριότητας. Έχω 24 ώρες, όπως όλος ο κόσμος, αλλά έχω κάνει συγκεκριμένες επιλογές που μου επιτρέπουν να εκμεταλλεύομαι την κάθε μέρα και πάντα να νιώθω χαρούμενος και χαλαρός. Ίσως οι παρακάτω συμβουλές βοηθήσουν και εσάς να κάνετε το ίδιο.

1. Θέστε προτεραιότητες
Κάντε επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Όπως σχεδόν σε κάθε τομέα, μπορεί κανείς να ασχοληθεί ή με ένα πράγμα σε βάθος ή επιφανειακά με πολλά. Προσπαθήστε να ασχολείστε με πράγματα που σας γεμίζουν. Αν σας αρέσει να έχετε μεγάλη οικογένεια πρέπει να γνωρίζετε πως τα παιδιά απαιτούν χρόνο και πως η καθημερινότητά σας θα πρέπει να τα περιλαμβάνει. Εγώ επέλεξα να είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων γιατί μου αρέσει να δουλεύω με εταιρείες, δεν μου αρέσει όμως να είμαι στέλεχος ή CEO. Οι επιλογές μου βασίζονται στη ζωή που θέλω να έχω.

Πώς να γίνετε πιο διεκδικητικοί στην εργασία σας

2. Αναζητήστε το εφικτό
Κανείς δεν μπορεί να αριστεύει σε όλα. Συνήθως, τα πράγματα που μας αρέσουν τα ολοκληρώνουμε σε λιγότερο χρόνο και με καλύτερα αποτελέσματα. Μην αρχίσετε να κυνηγάτε κάτι που απαιτεί τεράστια προσπάθεια εκ μέρους σας, ειδικά αν δεν διαθέτετε τα κατάλληλα προσόντα. Σχεδιάστε τη ζωή σας γύρω από τα «θέλω» σας και μην φοβηθείτε να πείτε όχι σε ευκαιρίες που είναι έξω από τις επιθυμίες σας. Ζήστε τη ζωή που σχεδιάσατε, όχι αυτή που σας επέβαλλαν.

3. Συνδυάστε δραστηριότητες
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αδύνατο να βρουν χρόνο για να περάσουν με τους φίλους ή την οικογένεια, να κάνουν τα χόμπι τους, να ξεκουραστούν κ.λπ. Γιατί όμως δεν τα συνδυάζουν; Δεν χρειάζεται να αφιερώνετε χρόνο ξεχωριστά για το καθένα. Μπορείτε να χτίσετε την κοινωνική σας ζωή με όσους συναδέλφους από τη δουλειά δείτε ότι ταιριάζετε και μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Μπορείτε έτσι να προωθήσετε και την καριέρα σας και τον κύκλο σας γύρω από ανθρώπους που συμπαθείτε και δραστηριότητες που αγαπάτε.

4. Σταματήστε να χαζεύετε
Social media, οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι και γενικώς χασομέρηδες, μπορούν να «ρουφήξουν» τον χρόνο και την παραγωγικότητά σας, αν τους αφήσετε να το κάνουν. Αφιερώστε χρόνο μόνο στις απαραίτητες δραστηριότητες και περιορίστε εκείνες που δεν σας «ανεβάζουν». Ειδικά τα social media, είναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα χαμένου χρόνου που υπάρχει. Χρησιμοποιήστε τα ως εργαλεία για να προωθήσετε τις δουλειές σας ή για στοιχειώδη επικοινωνία. Μετά κλείστε τα.

5. Μαθαίνετε συνεχώς
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι η μελέτη και η εξάσκηση σας απομυζά τον λίγο χρόνο σας, όμως όλα όσα μαθαίνετε -π.χ. νέα εργαλεία για να κάνετε τη δουλειά σας- μπορούν να εξοικονομούν χρόνο που θα αφιερώσετε σε πιο χρήσιμες ή ευχάριστες δραστηριότητες. Πάντα να ψάχνετε τρόπους να κάνετε τη δουλειά σας ταχύτερα και να κερδίζετε έτσι ώρες.

Διαβάστε επίσης: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο

6. Χαλαρώστε
Δεν χάλασε ο κόσμος αν δεν καταφέρετε να κάνετε το 100% όσων βάλατε στόχο. Συμβαίνουν αυτά. Συνήθως γίνεται γιατί βάλατε προτεραιότητες ώστε να ολοκληρώσετε άλλα πράγματα, περισσότερο σημαντικά. Επικεντρώστε σε όσα πετύχατε και μην ξεχνάτε να κάνετε λίστες με επιμέρους tasks στις οποίες θα διαγράφετε ένα-ένα όσα τελείωσαν. Δεν είναι τυχαίο που οι λίστες είναι μέρος κάθε εγχειριδίου παραγωγικότητας. Κάθε task που ολοκληρώθηκε είναι μια μικρή νίκη που σας γεμίζει ικανοποίηση.