Πώς να γίνετε «ακαταμάχητος» ηγέτης

Πώς να γίνετε «ακαταμάχητος» ηγέτης

Διδάσκεται το χάρισμα; Κάποιοι λένε «ναι»!

Της Αν Φίσερ

Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να χαίρουν μεγαλύτερου σεβασμού και προσοχής, ακόμα και αφοσίωσης, σε σχέση με άλλους; Κι αν δεν έχετε γεννηθεί με αυτό το είδος του χαρίσματος που αναγκάζει τους ανθρώπους να θαυμάζουν κάποιον, μπορείτε ακόμα να το αποκτήσετε;

Ο Τζον Νέφινγκερ και ο Μάθιου Κόχατ είναι συνιδρυτές της KNP Communications, μιας εταιρείας επικοινωνίας με ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο επιχειρηματιών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Μερικά χρόνια πριν, αποφάσισαν να μελετήσουν το χάρισμα και να εντοπίσουν τα βασικά του συστατικά μέρη. «Παρατηρήσαμε ότι επανειλημμένα όλοι οι χαρισματικοί ηγέτες, από την Όπρα Γουίνφρι μέχρι τον Δαλάι Λάμα, χρησιμοποιούν τις ίδιες στρατηγικές».

Αυτές οι στρατηγικές αναλύονται εκτενώς στο Compelling People: The Hidden Qualities That Make Us Influential (Υποχρεώνοντας τους Ανθρώπους: Οι Κρυφές Ιδιότητες Που Μας Κάνουν Σημαίνοντες). Το βιβλίο, που περιλαμβάνει και υλικό το οποίο οι συγγραφείς έχουν ήδη διδάξει ως λέκτορες σε μερικές από τις κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, είναι πλέον υποχρεωτική ύλη στο Χάρβαρντ, το Κολούμπια και το Τζόρτζταουν.

Διαβάστε ακόμη: Μαθήματα «επιβίωσης» από έναν στρατηγό

Απ’ ότι φαίνεται, αυτό που αποκαλούμε χάρισμα έχει δύο στοιχεία: την ισχύ και την εγκαρδιότητα. Ισχύς είναι «η ικανότητα ενός ανθρώπου να πετυχαίνει πράγματα», ενώ ως εγκαρδιότητα ορίζεται «η αίσθηση ότι ένας άνθρωπος συμμερίζεται τα δικά μας συναισθήματα, ενδιαφέροντα, και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο». Η εκλογή σε ένα δημόσιο αξίωμα συνήθως απαιτεί και τα δύο. Για παράδειγμα, «το 2000, ο Τζορτζ Μπους προέβαλλε προεκλογικά ένα προφίλ φιλεύσπλαχνου (εγκάρδιου) συντηρητικού (ισχυρού)».

Προσοχή όμως: η εξισορρόπηση των δύο θεμελιωδώς διαφορετικών ιδιοτήτων απαιτεί μεγάλη τέχνη. Η εγκαρδιότητα -που περιλαμβάνει τη φιλικότητα, την ειλικρίνεια και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ- μπορεί να σας κάνει αρεστό, αλλά δεν εξασφαλίζει το σεβασμό των άλλων. Η ισχύς από μόνη της μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε απόμακρος, ή ακόμα και τρομακτικός. Αυτό που ονομάζουμε «χάρισμα» είναι η τέχνη της ταυτόχρονης προβολής των δύο – μία ικανότητα που, όπως παρατηρούν οι συγγραφείς, «είναι τόσο σπάνια που ζηλεύουμε όσους την έχουν».

Το βιβλίο αναφέρεται λεπτομερώς στο πώς μπορείτε να φαίνεστε ισχυροί και εγκάρδιοι την ίδια στιγμή, θίγοντας ζητήματα όπως το πότε να χαμογελάτε, ή το πώς να προσαρμόζετε τον τόνο της φωνής σας σε διάφορες καταστάσεις.

Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα βασικά, όπως π.χ. τις χειραψίες, το βιβλίο σας συστήνει να αρχίσετε. «Το κλειδί είναι η ένταση της χειραψίας να αντιστοιχεί στην ένταση της χειραψίας του άλλου, άρα κρατήστε χαλαρούς τους μύες σας και σε ετοιμότητα, ώστε να βάλετε τη δύναμη που πρέπει».

Διαβάστε ακόμη: Tρεις «γκουρού» των business δείχνουν το δρόμο

Αν και το Compelling People στοχεύει στο να σας δείξει πώς να διδάξετε εσείς ο ίδιος ηγετικά χαρίσματα τον εαυτό σας, οι συγγραφείς υπονοούν ότι η διαδικασία της καλλιέργειας ηγετικών χαρακτηριστικών είναι μία διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ.

«Ο Ρόναλντ Ρήγκαν είχε δεκαετίες επαγγελματικής εμπειρίας ως ηθοποιός, προτού αναδείξει την προσωπικότητά του ως ‘ηλικιωμένος κάου-μπόυ’ στην εθνική σκηνή», σημειώνεται στο βιβλίο. «Ακόμα και ύστερα από χρόνια επιτυχούς παρουσίας ως πολιτικός, ο Μπιλ Κλίντον συνέχισε να αναζητά τη συμβουλή των ειδικών για να συνδεθεί καλύτερα με τον κόσμο. Επικοινωνούν καλύτερα όσοι κατανοούν ότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση».

Ακόμα και ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος γενικά λαμβάνει υψηλή βαθμολογία ως προς το χάρισμα, θα μπορούσε σύμφωνα με τους συγγραφείς να αφήσει κατά μέρους κάποιους από τους τρόπους του. Για παράδειγμα, έχει την κακή συνήθεια όταν μιλά να σηκώνει το πηγούνι του, καταλήγοντας να κοιτά το κοινό κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του. Συμπέρασμα: προσπαθήστε να κρατάτε ίσιο το πηγούνι σας όταν μιλάτε – εκτός κι αν είστε ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη.