Πώς να πείτε στον προϊστάμενό σας ότι θέλετε προαγωγή…

Πώς να πείτε στον προϊστάμενό σας ότι θέλετε προαγωγή…

...αλλά όχι να του «φάτε» τη θέση. Οδηγίες προς ναυτιλομένους!

της Αν Φίσερ 

Η ασφαλέστερη οδός για την προαγωγή σας περνά μέσω του προϊσταμένου σας, αλλά αυτό μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική και επιθυμεί να προαχθεί σε κάποια διοικητική θέση. Με ποιον τρόπο μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον αυτό στον προϊστάμενό του, δίχως να δώσει την εντύπωση ότι εποφθαλμιά τη θέση του; Και με ποιον τρόπο θα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την εταιρεία, εκτός κι αν είναι μονόδρομος η επιλογή αυτή;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το να αναφέρει κανείς στον προϊστάμενό του ότι επιθυμεί προαγωγή θα ήταν απλή διαδικασία. Εξάλλου, όλες οι εταιρείες διαφημίζουν συνεχώς ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς των μάνατζερ είναι η εξέλιξη των υπαλλήλων τους και η ανάδειξη των νέων διοικητικών ταλέντων και ηγετών.

Όμως, όπως αναφέρει ο Τζον Μπίσον, «είναι σοκαριστικό το πόσες λίγες μεγάλες εταιρείες έχουν ως στόχο τη χάραξη μιας συνεκτικής επαγγελματικής πορείας για τους υπαλλήλους τους» – παρότι υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες που δείχνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αποτρέψουν τους καλύτερους υπαλλήλους από το να παραιτηθούν. Ο Μπίσον, που είναι επικεφαλής την νεοϋορκέζικης εταιρείας Beeson Consulting, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι Άγραφοι Κανόνες: Οι Έξι Δεξιότητες Που Χρειάζεστε για να Προαχθείτε σε Στέλεχος».

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα καλύτερες χώρες για να εργαστείς

«Για ορισμένους εργοδότες η λέξη ‘φιλοδοξία’ δεν ηχεί καλά. Ασχέτως του αν ο προϊστάμενός σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, η συζήτηση περί φιλοδοξιών και προαγωγής θέλει λίγη λεπτότητα», επισημαίνει ο Μπίσον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε υπάλληλος από τον οποίο εξαρτάται ο προϊστάμενός σας για να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και στόχους.

Στην επαγγελματική του πορεία ως σύμβουλος, ο Μπίσον έχει συναντήσει ένα φαινόμενο που ο ίδιος αποκαλεί «συσσώρευση ταλέντων». «Το να αποκτήσει κανείς φήμη στην “ανεύρεση ταλέντων”, σαν κάποιος δηλαδή που εκπαιδεύει μελλοντικούς ηγέτες, μπορεί να είναι καλό για την επαγγελματική πορεία ενός μάνατζερ, αλλά ορισμένες φορές ο κίνδυνος να σε χάσει είναι μεγαλύτερος από τα πλεονεκτήματα».

Άρα πως ξεκινά κανείς αυτήν τη δύσκολη συζήτηση;

«Πρώτα απ’ όλα μη δώσετε την εντύπωση ότι είστε ανυπόμονος. Αντιθέτως, καταστήστε σαφές ότι σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και ότι θα θέλατε να κάνετε μια συζήτηση για την πορεία της καριέρας σας», προτείνει ο Μπίσον. «Δώστε έμφαση στην προσήλωσή σας στην εταιρεία και ότι θα θέλατε να έχετε τη βοήθεια του προϊσταμένου σας για να διευκρινίσετε ποιες δεξιότητες πρέπει να καλλιεργήσετε περαιτέρω, ώστε να είστε έτοιμος να βοηθήσετε περισσότερο την εταιρεία».

Μετά, ζητήστε τη βοήθεια του προϊσταμένου σας για να μιλήσετε στους υπόλοιπους διευθυντές, τόσο αυτούς που βρίσκονται στην ίδια θέση στην ιεραρχία με τον προϊστάμενό σας όσο και τους ανώτερους. «Αναφέρετε κάτι του τύπου, “Θα ήθελα να έχω τη γνώμη τους για το σχεδιασμό της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, ιδιαίτερα για τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξω και οι οποίες θα φανούν περισσότερο χρήσιμες στην εταιρεία”», λέει ο Μπίσον.

«Οι διευθυντές εκτός της άμεσης επαγγελματικής σφαίρας σας μπορεί να έχουν επιρροή και να σας ανοίξουν πόρτες σε άλλα τμήματα της εταιρείας. Μπορεί να σας προτείνουν για την πλήρωση κενών θέσεων οι οποίες δεν διαφημίζονται προς τα έξω, οπότε θέλετε να σας έχουν υπόψη τους αν προκύψει κάποια τέτοια ευκαιρία».

Διαβάστε ακόμη: Επιβιώνοντας στη δουλειά μετά από μια συγχώνευση

Φυσικά, θα μπορούσατε να προσεγγίσετε τους διευθυντές αυτούς και από μόνοι σας, δίχως την εμπλοκή του προϊσταμένου σας, αλλά ο Μπίσον προτείνει να μην το κάνετε. «Η απευθείας επαφή με έναν διευθυντή από άλλο τμήμα, ο οποίος δεν σας ξέρει, μπορεί να εγείρει υποψίες», λέει. «Μπορεί να αναρωτηθεί “Ποιοι είναι οι σκοποί αυτού του ανθρώπου; Ο προϊστάμενός του γνωρίζει ότι απευθύνεται σε εμένα;”. Αν εμπλέξετε τον προϊστάμενό σας εξαρχής σε αυτήν τη διαδικασία εξαλείφετε αυτόν τον κίνδυνο».

Αφού έχει γίνει η συνάντηση και έχετε μιλήσει με κάποιους ανθρώπους της ίδιας και υψηλότερης βαθμίδας με τον προϊστάμενό σας, ο Μπίσον λέει: «Είναι πλέον πιο δύσκολο για εκείνον να δικαιολογήσει το γιατί σας κρατάει στάσιμους αν προκύψει μια καλύτερη ευκαιρία στην πορεία. Στο σημείο εκείνο, αν σταθεί εμπόδιο στην ανέλιξή σας, θα αμαυρώσει τη φήμη του μέσα στην εταιρεία».

Πιθανότατα βέβαια τα πράγματα δεν θα φθάσουν μέχρι εκείνο το σημείο, προσθέτει: «Ακόμα και αν έχετε άριστες επιδόσεις στην εργασία σας, τις οποίες δεν θα ήθελε να στερηθεί ο προϊστάμενός σας, μη θεωρήσετε ότι θα προσπαθήσει να σας εμποδίσει από το να προχωρήσετε. Αν προσεγγίσετε το ζήτημα με τον σωστό τρόπο -ιδιαίτερα αν τονίσετε ότι σκέφτεστε το μέλλον σας και δεν σκοπεύετε να φύγετε από την εταιρεία- οι περισσότεροι προϊστάμενοι θα το δουν με συμπάθεια».

Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά

Η Νάνσι Φρίντμπεργκ, πρόεδρος της εταιρείας εκπαίδευσης στελεχών Career Leverage, συμφωνεί και κάνει δύο επιπλέον παρατηρήσεις. Πρώτον, επισημαίνει ότι «στην εποχή του διαδικτύου, το να βρίσκεστε σε διαφορετική τοποθεσία από τμήματα της εταιρείας που μπορεί να προσφέρουν δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης δεν είναι τόσο απαγορευτικό όσο παλαιότερα. Οπότε, κάντε αισθητή τη διαδικτυακή σας παρουσία».

Προτείνει να προσκαλέσετε στελέχη με επιρροή στην εταιρείας σας -κατά προτίμηση αφού έχετε γνωριστεί κατ’ ιδίαν- να γίνουν σύνδεσμοί σας στο LinkedIn. Να συμμετέχετε σε συζητήσεις διαφόρων επαγγελματικών ομάδων και να συνεισφέρετε «εμπεριστατωμένες, ουσιώδεις πληροφορίες που μπορεί να σας κάνουν να ξεχωρίσετε και να σας εμφανίσουν ως γνώστη του επαγγελματικού σας αντικειμένου». Πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις των στελεχών αυτών στο Twitter και, όταν φαίνεται να έχει ουσία, να τις αναδημοσιεύετε μαζί με κάποιο σχόλιο δικό σας.

Δεύτερον, επισημαίνει η Φρίντμπεργκ, «συχνά οι άνθρωποι παραγνωρίζουν το γεγονός ότι το να γίνετε πιο προβεβλημένοι εκτός εταιρείας αυξάνει το κύρος σας εντός. Αν αποκτήσετε φήμη σε ένα επαγγελματικό αντικείμενο -μέσω του δημόσιου λόγου, της συγγραφής άρθρων για τον Τύπο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, η αν είστε δραστήριοι σε κάποιο επαγγελματικό σύλλογο- μπορεί να σας προσέξουν ανώτεροι, οι οποίοι να είναι σε θέση να σας δώσουν προαγωγή».

Διαβάστε ακόμη: Μήπως είστε κακός προϊστάμενος;