Πώς ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να βλάψει την Amazon (και τον Τζεφ Μπέζος)

Πώς ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να βλάψει την Amazon (και τον Τζεφ Μπέζος)
SEATTLE, WA - JUNE 18: Amazon.com founder and CEO Jeff Bezos presents the company's first smartphone, the Fire Phone, on June 18, 2014 in Seattle, Washington. The much-anticipated device is available for pre-order today and is available exclusively with AT&T service. (Photo by David Ryder/Getty Images)

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος εκτός από το να εξαπολύει λεκτικές επιθέσεις μέσω Twitter.

Αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος Τραμπ συνέχισε τα πυρρά κατά της Amazon, λέγοντας πως η εταιρεία των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων επωφελείται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους και το ταχυδρομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα βλάπτει τους μικρότερους καταστηματάρχες.

Η πηγή της οργής του Τραμπ κατά της Amazon ίσως να βασίζεται στο ότι ιδιοκτήτης της είναι ο Τζεφ Μπέζος, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που το 2013 αγόρασε προς 250 εκατομμύρια δολάρια την Washington Post. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Post για «ψευδή νέα», ενώ πρόσφατα δήλωσε ότι εργάζεται παρασκηνιακά για την Amazon. Η εφημερίδα δήλωσε ότι ο Μπέζος δεν έχει καμία ανάμειξη στην σύνταξή της, ενώ εκείνος δεν έκανε κανένα σχόλιο πάνω στα σχόλια του Προέδρου, ακόμα και αν τον κατηγορεί έμμεσα στα tweets του.

Τι πραγματικά μπορεί να κάνει ο Τραμπ για να βλάψει την Amazon;

1. Μπορεί να βάλει τα ταχυδρομεία να χρεώνουν την Amazon για την παράδοση πακέτων

Η Amazon βασίζεται στο ταχυδρομείο των Ην. Πολιτειών για ένα μεγάλο μέρος των αποστολών πακέτων της. Η εταιρεία επωφελείται από μια συμφωνία που της επιτρέπει να παραδίδει τα πακέτα των πελατών της στα ταχυδρομεία μαζικά. Ο Τραμπ είπε το Σάββατο ότι η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να χρεώνεται επιπλέον στην Amazon.

Όμως, στη συνέχεια ο Τραμπ φαίνεται εντείνει την προσοχή του προς αυτήν την κατεύθυνση μετά την αποχώρηση του οικονομικού συμβούλου Gary Cohn. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Vanity Fair, ο Cohn είχε προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ για τη σημασία της συνεργασίας των ταχυδρομείων με την Amazon, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν να στείλουν με αυτόν τον τρόπο δέματα, στη διαδικτυακή εποχή.

2. Μπορεί να εμποδίσει μια συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ της Amazon και του αμερικανικού Πενταγώνου 

Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί, επίσης, να εμποδίσει την εταιρεία, κυρίαρχο παίκτη στο χώρο της online αποθήκευσης αρχείων, από το να λάβει μια πολυπόθητη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων με το Πεντάγωνο, με την οποία θα γίνει η μεταφορά των αρχείων του online.

Ήδη πριν από την πιο πρόσφατη αψιμαχία του Προέδρου με την Amazon, οι βουλευτές ήταν σκεπτικοί με την προοπτική να αναλάβει μία μόνο εταιρεία ένα τόσο σημαντικό έργο. Ανταγωνιστές, όπως η Microsoft και η IBM, επίσης επέκριναν τη συμφωνία.

3. Μπορεί να συνεχίσει τις απειλές κατά της Amazon στο Twitter

Ίσως η πιο αποτελεσματική -και σίγουρα η ευκολότερη- μέθοδος για τον Τραμπ να ζημιώσει την Amazon είναι απλά να συνεχίσει τα tweets εναντίον της.

Η σφοδρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά της εταιρείας έχει ήδη βλάψει την τιμή της μετοχής της, και κατ’ επέκταση την προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος. Το πρωί της Δευτέρας, αφού ο Τραμπ χρησιμοποίησε και πάλι το Twitter για να επιτεθεί στην Amazon, οι μετοχές της έπεσαν 3.9% στο χρηματιστήριο της Wall Street. Τα tweets του Προέδρου τράβηξαν, επίσης, και την προσοχή των media. Η αγοραία αξία της Amazon έπεσε κατά 53 δισεκατομμύρια δολάρια όταν η ιστοσελίδα Axios δημοσίευσε σχετικά με την «εμμονή» του Προέδρου με την εταιρεία.

Επομένως, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη που έχει αποκτήσει ο Τραμπ στο Twitter, μπορεί να τρομοκρατήσει τους επενδυτές αλλά και να οδηγήσει σε μείωση της τιμής της μετοχής, ακόμα και αν δεν προβεί τελικά σε κάποια ενέργεια. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθης για τον Πρόεδρο των Ην. Πολιτειών, ο οποίος έχει κατά καιρούς στοχεύσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και άλλες εταιρείες όπως την Lockheed Martin και την Toyota. Και οι δυο εταιρείες είδαν τη μετοχή τους να ανακάμπτει μετά από μια προσωρινή πτώση.