Πώς σκέφτονται οι πλούσιοι;

Πώς σκέφτονται οι πλούσιοι;
Photo: pixabay.com

Απόψεις για τη ζωή που χαρακτηρίζουν τη νοοτροπία των επιτυχημένων και που δεν θα μπορείτε να πιστέψετε.

Ρωτήστε όποιον πλούσιο ή εύπορο θέλετε και κανείς τους δεν θα σας πει πως η επιτυχία του έχει να κάνει με την τύχη. Όλοι θα σας πουν πως έχει να κάνει με τις συνήθειές τους.

Ο συγγραφές Thomas Corley πέρασε πέντε χρόνια μιλώντας με πλούσιους, αλλά και φτωχούς, από όλο τον κόσμο και κατέγραψε με επιστημονικό τρόπο τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Συμπέρανε πως οι πλούσιοι είναι πάνω απ΄ όλα αισιόδοξοι και πάντα ψάχνουν τη θετική πλευρά σε οτιδήποτε συναντήσουν.

Τα συμπεράσματά του ο Corley τα κατέγραψε στο βιβλίο «Rich Habits: The Daily Success Habits Of Wealthy Individuals». Από αυτό ξεχωρίσαμε δέκα πράγματα που οι πλούσιοι σκέφτονται ή κάνουν διαφορετικά από τους φτωχούς.

Σημ: στις παρακάτω δηλώσεις «πλούσιοι» ορίζονται εκείνοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από $160.000 και περιουσία πάνω από $3 εκατ. «Φτωχοί» εκείνοι με ετήσιο εισόδημα κάτω από $35.000 (25.500 €) και περιουσία $5.000 ή λιγότερο.

«Οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική μας επιτυχία»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 52%
Φτωχοί που συμφωνούν: 3%

Οι πλούσιοι πιστεύουν πως η τύχη δεν υπάρχει, ή όταν υπάρχει πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να την εκμεταλλευτείς. Σύμφωνα με τον Corley, οι περισσότεροι φτωχοί δήλωσαν επίσης και άτυχοι.

«Το αμερικάνικο όνειρο έχει τελειώσει»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 2%
Φτωχοί που συμφωνούν: 87%

Η ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να φτάσει όσο ψηλά θέλει, αρκεί να έχει φιλοδοξία και ικανότητες ήταν πάντα η καρδιά της αμερικανικής ψυχοσύνθεσης. Είναι προφανές πως κάτι δεν πάει καλά εδώ.

«Οι ανθρώπινες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 88%
Φτωχοί που συμφωνούν: 17%

Προφανώς εδώ οι επιτυχημένοι εννοούν το network και τις «εξυπηρετήσεις» που κάνουν ο ένας στον άλλον. Όμως και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει το δικό του παράδειγμα: «Όταν άρχισα να επικοινωνώ για συγχαρητήρια ή ευχές σε επιτυχίες άλλων ή γενέθλια ή απλώς για να πω ένα γεια, κατέληξα να βγάζω $60.000 παραπάνω το χρόνο».

«Μ’ αρέσει να γνωρίζω καινούργιο κόσμο»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 68%
Φτωχοί που συμφωνούν: 11%

Και εδώ προφανώς παίζει ρόλο το networking. Για τους πλούσιους, νέες γνωριμίες σημαίνει καινούργιες δουλειές και ευκαιρίες για συνεργασία. Μάλιστα, το 95% από αυτούς πιστεύει πως το να σε συμπαθούν βοηθάει ακόμα περισσότερο τη δουλειά σου.

«Η αποταμίευση είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 88%
Φτωχοί που συμφωνούν: 52%

Σύμφωνα με τον Corley, ένα μεγάλο ποσοστό εύπορων που συνάντησε δεν έγιναν πλούσιοι επειδή έβγαζαν πολλά χρήματα, αλλά επειδή αποταμίευαν με σύστημα. Βέβαια, ξέχασε να συμπληρώσει πως θα πρέπει και να σου περισσεύουν μερικά.

«Η καλή υγεία παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομική επιτυχία»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 85%
Φτωχοί που συμφωνούν: 13%

Οι πλούσιοι βλέπουν τα πάντα από την πλευρά των εσόδων. Για εκείνους κάθε μέρα στο νοσοκομείο είναι μια μέρα χαμένη στις business και, άρα, χαμένα λεφτά. Το να κρατιούνται υγιείς είναι και αυτό μια επιχειρηματική πρακτική.

«Πιστεύω στη μοίρα»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 10%
Φτωχοί που συμφωνούν: 90%

Οι άνθρωποι που πιστεύουν πως ο καθένας φτιάχνει μόνος του τη μοίρα του, είναι πιο πιθανό να βγάλουν πολλά χρήματα. Ίσως ξεχνούν πως το να γεννηθείς σε πλούσια οικογένεια είναι μοίρα επίσης.

«Η δημιουργικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομική επιτυχία»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 75%
Φτωχοί που συμφωνούν: 11%

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Οι φτωχοί ορίζουν την εξυπνάδα και την ευφυΐα ως αξίες ανώτερες από τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα, όταν μιλάμε για την επιτυχία στη ζωή. Στην πραγματικότητα, πολλοί πλούσιοι ήταν μέτριοι μαθητές (ωστόσο ο Corley δεν μας πληροφορεί αν ήταν ήδη πλούσιοι όταν γεννήθηκαν).

«Μ’ αρέσει η δουλειά μου»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 85%
Φτωχοί που συμφωνούν: 2%

Το ότι το 98% των φτωχών μισεί τη δουλειά του έχει να κάνει με το ότι αυτή δεν οδηγεί πουθενά ή δεν τους ικανοποιεί στο παραμικρό. Όσοι έκαναν χρήματα δουλεύοντας, το πέτυχαν επειδή αγαπούσαν το αντικείμενο και αφιέρωσαν χρόνο και σκέψη σε αυτό. Ήταν δική τους δουλειά, όχι κάποιου άλλου.

«Πήρα πολλά ρίσκα για να γίνω πλούσιος»
Πλούσιοι που συμφωνούν: 63%
Φτωχοί που συμφωνούν: 6%

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι της έρευνας είναι επιχειρηματίες που πήραν από νωρίς τα ρίσκα τους και έμαθαν από τα λάθη τους και στην πράξη. Μάλιστα, ένας στους τέσσερις δηλώνει πως έχει «φάει τα μούτρα του» τουλάχιστον μία φορά προτού ξαναπροσπαθήσει, μόλις ένας στους 50 από του φτωχούς δηλώνει το ίδιο.

Διαβάστε ακόμη: 

Σαφάρι για εκατομμυριούχους

Σε ποια χώρα ζουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι

Οι μυστικές αλήθειες των πολυεκατομμυριούχων