Πώς το κινητό σας μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς

Πώς το κινητό σας μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς
NAPA, CA - AUGUST 24: A reporter surveys the scene of a building collapse following a reported 6.0 earthquake on August 24, 2014 in Napa, California. A 6.0 earthquake rocked the San Francisco Bay Area shortly after 3:00 am on Sunday morning causing damage to buildings and sending at least 70 people to a hospital with non-life threatening injuries. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Μπορείτε να μετατρέψετε το κινητό σας σε ανιχνευτή σεισμών.

Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως η πόλη του Μεξικό και η Ιαπωνία, οι αρχές διαθέτουν προηγμένα συστήματα που προβλέπουν τους σεισμούς λίγα λεπτά πριν πραγματοποιηθούν και ενημερώνουν το κοινό για να κινηθεί αναλόγως.

Χάρη στον σεισμολόγο του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, Ρίτσαρντ Άλεν, όποιος το επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει ένα φθηνό και ακριβές σύστημα πρόβλεψης σεισμών στο κινητό του! Πρόκειται για την εφαρμογή «MyShake» η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για τα κινητά που λειτουργούν με λογισμικό Android.

Αυτό το οποίο διαφοροποιεί την εφαρμογή που δημιούργησε ο Ρίτσαρντ Άλεν από τα έως τώρα γνωστά συστήματα πρόβλεψης σεισμών είναι πως καταγράφει και ειδοποιεί για τον σεισμό απευθείας στο κινητό του χρήστη. Για τη λειτουργία του χρησιμοποιούνται τα επιταχυνσιόμετρα του κινητού τηλεφώνου και τα μικροσκοπικά τσιπ που εντοπίζουν τις δονήσεις στην οθόνη του τηλεφώνου.

Κατά τις δοκιμές, η εφαρμογή είχε 93% ποσοστό επιτυχίας. Μπορεί να προβλέψει σεισμούς 5 ρίχτερ και άνω. Όταν ένα τηλέφωνο διαθέτει την εφαρμογή «MyShake» και εντοπίσει ένα σεισμικό γεγονός, στέλνει αμέσως δεδομένα από το GPS σε εργαστήριο στο Μπέρκλεϊ για ανάλυση. Θεωρητικά, η εφαρμογή μπορεί να μετατρέψει αυτές τις πληροφορίες σε ειδοποίηση για την εκδήλωση σεισμού πίσω στα smartphone σε διάστημα μικρότερο του ενός δευτερολέπτου.