Πώς βλέπουν οι μεγάλοι του αυτοκινήτου την κυβέρνηση Τραμπ

Πώς βλέπουν οι μεγάλοι του αυτοκινήτου την κυβέρνηση Τραμπ
epa05747053 US President Donald J. Trump (L), with CEO of Fiat Chrysler Automobiles, Sergio Marchionne (R) and Senior Advisor Jared Kushner (2-R), shakes hands with Ford Motor Company CEO Michael Fields (3-R) prior to a meeting with automobile industry leaders in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 24 January 2017. President Trump also held meetings with Senate Majority Leader Mitch McConnell and another one with the full Senate leadership. EPA/SHAWN THEW

Δεν φαίνεται να φοβούνται από όσα ετοιμάζει για το παγκόσμιο εμπόριο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό δεν φοβίζουν τους διευθύνοντες συμβούλους της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μιλώντας σε επενδυτές την περασμένη Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler, Σέρτζιο Μαρκιόνε είπε ότι αν και έχει τις ανησυχίες του σχετικά με τις προτάσεις για την επιβολή δασμών, βλέπει με θετικό μάτι τις υπόλοιπες πολιτικές του Τραμπ, όπως π.χ. τα σχέδιά του για μείωση της εταιρικής φορολογίας.

«Θα ήταν θετικό να υλοποιηθούν όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων» είπε. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την πολιτική κατεύθυνση που επιλέγει ο Πρόεδρος Τραμπ».

Και ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Μαρκ Φιλντς, μίλησε με θερμά λόγια για τον Τραμπ μπροστά σε επενδυτές την περασμένη Πέμπτη.

«Νομίζω ότι θα εστιάσει ιδιαίτερα σε πολιτικές που τονώνουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική μεταποίηση και την παραγωγή αυτοκινήτων» είπε ο Φιλντς.

Πάντως, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανησυχούν ως προς το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν όλες αυτές οι νέες πολιτικές.

Ο Μαρκιόνε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και μετά απ’ τη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκα στην Ουάσινγκτον πριν από μερικές ημέρες, δεν είμαι σίγουρος ποιο κομμάτι του πακέτου μέτρων θα εφαρμοστεί μέχρι το 2018».

Και προσέθεσε ότι η Fiat Chrysler σκέφτεται να φέρει πίσω στις ΗΠΑ ένα μέρος της παραγωγής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μεξικό – συγκεκριμένα, τη συναρμολόγηση του pickup ημιφορτηγού Ram 1500, η οποία σήμερα υλοποιείται σε μια μονάδα στο Σαλτίγιο.

Ο Μαρκιόνε προειδοποίησε ότι δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά τόνισε ότι κάποιες απ’ τις προτάσεις του Τραμπ ίσως τον διευκολύνουν στην απόφαση αυτή.

«Με το κατάλληλο κίνητρο, η απόφαση αυτή μπορεί να εκτελεστεί σχετικά άμεσα», κατέληξε.