Πόσο χρόνο χρειάζεται ο Γουόρεν Μπάφετ για συμφωνίες δισ. δολαρίων;

Πόσο χρόνο χρειάζεται ο Γουόρεν Μπάφετ για συμφωνίες δισ. δολαρίων;
Photo:

Είναι πολύ πιο γρήγορος απ’ ό,τι νομίζετε.

της Λουσίντα Σεν

Δεν διαθέτει smartphone, βασίζεται σε νοητικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, και χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή μόνο για να παίζει μπριτζ.

Ακόμα όμως και χωρίς τις σύγχρονες ευκολίες που εμείς οι υπόλοιποι θεωρούμε δεδομένες, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποφασίσει εάν αξίζει μια εταιρεία να ενταχθεί στην οικογένεια της Berkshire Hathaway.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο «Μάντης της Όμαχα» συνομίλησε με τον Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν, συνδιευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Carlyle, στο Bloomberg.

Όταν ερωτήθηκε από τον Ρούμπενσταϊν εάν λαμβάνει τηλεφωνήματα από ανθρώπους σε καθημερινή βάση, οι οποίοι ελπίζουν να του «πουλήσουν» την «τέλεια» συμφωνία, ο Μπάφετ απάντησε ότι το τηλέφωνό του χτυπάει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς επειδή η Berkshire έχει σαφή κριτήρια.

«Όταν με παίρνει κάποιος τηλέφωνο, μπορώ να πω μέσα σε δύο ή τρία λεπτά εάν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία ή όχι» είπε ο Μπάφετ στον Ρούμπενσταϊν. «Υπάρχει μισή ντουζίνα φίλτρων που πρέπει κάποιος να περάσει, και ή τα περνάει ή όχι».

Μια τέτοια απρόσκλητη παρουσίαση προήλθε από τον Εϊτάν Βερτχάιμερ, πρόεδρο της ισραηλινής μεταλλουργικής εταιρείας Iscar, τον Οκτώβριο του 2005. Η πρόταση του Βερτχάιμερ ήρθε με τη μορφή επιστολής, αλλά έφτανε για να διεγείρει το ενδιαφέρον του Μπάφετ. Ένα μήνα μετά, η ομάδα διοίκησης της Iscar βρισκόταν στην Όμαχα και, εν τέλει, ο Μπάφετ αποφάσισε να αγοράσει το 80% της Iscar για 5 δισεκατομμύρια τον Μάιο του 2006 και το υπόλοιπο 20% για 2 δισεκατομμύρια το 2013.

Εξίσου γρήγορα ελήφθη και η απόφαση για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Berkshire Hathaway μέχρι σήμερα. Η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει την Precision Castparts τον Αύγουστο του 2015 για 37,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αποκάλυψε ο Μπάφετ, συνάντησε για πρώτη φορά τον CEO της Precision, Μαρκ Ντόνεγκαν, μόλις έναν μήνα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας. Τον άκουσε να μιλά για 30 λεπτά, αυτά που άκουσε του άρεσαν, και αποφάσισε ότι ενδιαφερόταν να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς.

Πηγή: Fortune