Πόσο εντάξει είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;

Πόσο εντάξει είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το «καλημέρα» ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Είναι ΟΚ ο Ντόναλντ Τραμπ; Ακούγοντάς τον να μιλάει για 77 λεπτά πριν από τέσσερις μέρες στο East Room του Λευκού Οίκου, θα έλεγες ότι μάλλον το διασκεδάζει. «Μου αρέσει. Περνάω καλά κάνοντάς το» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν για μια βιαστικά κανονισμένη συνέντευξη τύπου για τον πρώτο μήνα της θητείας του. Αλλά όταν τον κοιτούσες, ο νέος πρόεδρος φαινόταν τις περισσότερες φορές απογοητευμένος και θυμωμένος.

Η εμφάνιση περιελάμβανε μια επιστροφή στα μεγαλύτερα hits του Τραμπ ως υποψηφίου: Το να επιτίθεται στη Χίλαρι Κλίντον επανειλημμένα («κανείς δεν αναφέρει ότι η Χίλαρι έλαβε τις ερωτήσεις στα debates»)• να στρέφεται προσωπικά προς μεμονωμένους δημοσιογράφους και προς τα μέσα ενημέρωσης γενικότερα («ο Τύπος πρέπει να ντρέπεται»)• και να διαλαλεί με ανακρίβειες το μέγεθος της εκλογικής νίκης του.

Η εκλογή, όμως, ήταν πριν από 100 ημέρες, και τα πράγματα δεν έχουν κυλήσει και πολύ ομαλά από τότε. Ο πυρήνας της κυβέρνησής του έχει αμαυρωθεί από εσωτερικές διαμάχες και διαρροές• ο ίδιος αντιμετωπίζει ένα συνεχώς διευρυνόμενο σκάνδαλο με την υποτιθέμενη συνεργασία της εκστρατείας του με μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών• η ομάδα εθνικής ασφαλείας του βρίσκεται σε διάλυση μετά την απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του και την άρνηση του φαβορί για τη θέση να πάρει τη δουλειά• η επιλογή του για το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί• και η νομοθετική ατζέντα του δεν έχει προχωρήσει και πολύ.

Ο Τραμπ, στη συνέντευξη Τύπου του, επέμεινε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, στην οποία ο Λευκός Οίκος του λειτουργεί σαν μια «καλά λαδωμένη μηχανή» – μια κατάσταση που θα ήταν εμφανής σε όλους εάν δεν υπήρχαν τα «ψέματα» και οι «φρικτές ψεύτικες αναφορές» από τους πολιτικούς συντάκτες.

Αλλά είχε δίκιο για ένα πράγμα: «Η χρηματιστηριακή αγορά έχει χτυπήσει αριθμούς-ρεκόρ, όπως γνωρίζετε, και έχει υπάρξει μια τεράστια αύξηση της αισιοδοξίας στον κόσμο των επιχειρήσεων». Οι μετοχές έπεσαν ελαφρά την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο σε επίπεδα-ρεκόρ την Τετάρτη για πέμπτη ημέρα στη σειρά, επίπεδα που τροφοδοτούνται από τις προσδοκίες ότι ο Τραμπ θα υλοποιήσει την φιλο-αναπτυξιακή του ατζέντα. (Όπως μου είπε ένα στέλεχος ενός hedge fund, στις συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου αυτές τις μέρες δεν υπάρχει κάποιο δυνητικό μειονέκτημα ή ρίσκο που να μπορεί να προκύψει από την Ουάσιγκτον»).

Ωστόσο, ένας CEO που παρακολούθησε την εμφάνιση του Τραμπ την Πέμπτη είπε ότι αυτή θα πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη για τους επιχειρηματικούς ηγέτες. Ο Κέρι Σάλκοβιτζ, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του NYU και ιδρυτής του Ομίλου Boswell, λέει ότι ο Τραμπ εμφανίζει χαρακτηριστικά κοινωνιοπαθητικής συμπεριφοράς. Υπάρχει διαμάχη στην ψυχιατρική κοινότητα σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας διάγνωσης σε άτομο που έχει παρατηρηθεί μόνο εξ’ αποστάσεως. Έτσι, ο Σάλκοβιτζ λέει ότι αποφεύγει τη διάγνωση, επιλέγοντας να είναι «φαινομενολογικά περιγραφικός». Αλλά το μοτίβο του Τραμπ – «τα συνήθη ψέματά του, το να εκμεταλλεύεται τους άλλους, η συμπεριφορά του που παρακάμπτει τον νόμο» – είναι παγιωμένο και δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Και με βάση την εμφάνιση του Τραμπ την προηγούμενη Πέμπτη, ο Σάλκοβιτζ λέει ότι ο νέος πρόεδρος φαίνεται να χειροτερεύει. «Ο συνδυασμός της εξουσίας και της απομόνωσης του ρόλου ενισχύει τα πιο ανησυχητικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά του», λέει. «Αν οι άνθρωποι θέλουν να επωφεληθούν βραχυπρόθεσμα, μπορούν να το κάνουν. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι όλο αυτό είναι πραγματικό. Εξάλλου, όπως λέει ο Σάλκοβιτζ, «οι φούσκες σκάνε».