Πόσο «υπεράνω χρημάτων» είναι πραγματικά το Facebook;

Πόσο «υπεράνω χρημάτων» είναι πραγματικά το Facebook;
Mark Zuckerberg, chief executive officer of Facebook Inc., speaks during the Internet.org summit in New Delhi, India, on Thursday, Oct. 9, 2014. Zuckerberg said a lack of relevant local language content is the biggest barrier to the 4.4 billion people globally who don't have Internet access. Photographer: Udit Kulshrestha/Bloomberg via Getty Images Photo:

Και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το καθιστά σαφές στους επενδυτές.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2015 ήταν άκρως εντυπωσιακά για το Facebook και ενθουσίασαν επενδυτές και αναλυτές. Η δημοφιλής σελίδα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο δεν δείχνει να χάνει τη δυναμική της, αλλά αντιθέτως βρίσκει διαρκώς νέους τρόπους αύξησης των κερδών και εδραίωσης της παρουσίας της.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2015, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έκλεισε τον σχολιασμό του σημειώνοντας: «Αν συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην επίλυση των θεμελιωδών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να φέρνουμε τον κόσμο πιο κοντά, μπορούμε να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για την επόμενη γενιά».

Υποθέτει κανείς πως οι αναλυτές μόλις το άκουσαν σκέφτηκαν: «Σίγουρα, ό, τι θέλετε. Απλά να έχετε αύξηση των εσόδων κατά 52% με περιθώριο κέρδους 44% και θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση μετοχών σας».

Ωστόσο, προς το τέλος της παρουσίασης, ένας αναλυτής ρώτησε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αν η περίφημη συνομιλία των δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε πριν χρόνια με τους μηχανικούς του Facebook αφορούσε το Facebook Messenger και το WhatsApp.

«Νομίζω πως κάνετε λάθος. Δεν ξέρω από πού πήρατε αυτήν την ιστορία. Ποτέ δεν είχα κάποια συνομιλία με την ομάδα των μηχανικών της εταιρείας, όταν είχαμε μείνει πίσω στις υπηρεσίες κινητού και είπα: «Πρέπει να το κάνουμε αυτό για να βγάλουν λεφτά». Δεν λειτουργούμε έτσι», εξήγησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και προσέθεσε:

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι συνειδητοποιήσαμε πως οι υπηρεσίες κινητού αυξάνονταν ταχύτερα από ό, τι για τους υπολογιστές και οι χρήστες μετατόπισαν τη χρήση τους εκεί. Ήταν, δηλαδή, το πιο σημαντικό πράγμα για την εμπειρία του καταναλωτή. Αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε. Όχι την επιχείρησή μας αρχικά, αλλά το πώς αναπτύσσαμε τα προϊόντα μας».

Και συμπλήρωσε: «Έλεγα σε όλες τις ομάδες των προϊόντων μας, όταν έρχονταν για αξιολόγηση: «Ελάτε με το κινητό. Αν έρθετε και προσπαθήσετε να μου δείξετε ένα προϊόν για τον υπολογιστή, θα σας πετάξω έξω. Θα πρέπει να έρθετε και να μου δείξετε ένα προϊόν για κινητό».

Και κατέληξε: «Έχουμε μια φόρμουλα για το πώς χτίζουμε αυτές τις εφαρμογές: Πρώτα θα οικοδομήσουμε μια σημαντική εμπειρία για τον καταναλωτή, η οποία θα τον βοηθήσει να μοιραστεί πράγματα με έναν νέο τρόπο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στη συνέχεια, μπορούμε να αρχίσουμε να εισάγουμε οργανικούς τρόπους που οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις επιχειρήσεις».