Πόσο κοστίζει να προστατεύεις τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

Πόσο κοστίζει να προστατεύεις τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

Οι σεκιουριτάδες του ιδρυτή του Facebook φαίνεται πως είναι μια απ' τις πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές.

Η προστασία ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι μια φθηνή εργασία.

Το Facebook πλήρωσε το 2015 σχεδόν 4,3 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες ασφαλείας του συνιδρυτή και CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με την τροποποιημένη ετήσια έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Ο Ζούκερμπεργκ, με μισθό μόλις 1 δολάριο τον χρόνο, ξόδεψε επίσης πάνω από 775.000 δολάρια για προσωπική χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών, ανεβάζοντας τα συνολικά έξοδα για «άλλες υπηρεσίες» του έτους πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλ’αυτά, οι δαπάνες ύψους 4,3 εκατ. δολαρίων για τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στον κλάδο της τεχνολογίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, το Twitter αποκάλυψε ότι ξόδεψε 68.500 δολάρια για τις υπηρεσίες ασφαλείας του CEO του το 2015.

Πέρυσι, το Equilar, που παρακολουθεί τις αποζημιώσεις των ανώτερων στελεχών στις εταιρείες , κυκλοφόρησε μια ανάλυση των στοιχείων απ’ το Fortune 100  σχετικά με το πόσα πληρώνουν οι εταιρείες για την προστασία των CEOs τους.

Το Equilar διαπίστωσε ότι το 2013, η Amazon κατέβαλε 1,6 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια του Τζεφ Μπέζος. Η Amazon απ’ τη πλευρά της δήλωσε ότι το κόστος ήταν «εύλογο και αναγκαίο» για το «όφελος» της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ακόμα, η έκθεση του Equilar έδειξε ότι δαπανούνται κατά μέσο όρο 30.000 δολάρια το χρόνο για την προστασία των στελεχών.

Τι είναι αυτό που κάνει, λοιπόν, το ιδρυτή του Facebook τόσο ξεχωριστό και χρειάζονται τόσα χρήματα για την προστασία του;

Στην τροποποιημένη ετήσια έκθεσή του, το Facebook δήλωσε ότι «η μεγάλη προβολή» σε συνδυασμό με κάποιες συγκεκριμένες απειλές, έκαναν κρίσιμο να ξοδέψουν τόσα πολλά χρήματα για την ασφάλεια του. «Χρειαζόμαστε αυτά τα μέτρα ασφάλειας προς όφελος της εταιρείας, λόγω της σημασίας του κ. Ζούκερμπεργκ για το Facebook, και πιστεύουμε ότι το κόστος του συνολικού προγράμματος αυτού για την ασφάλεια είναι πρόσφορο και αναγκαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Facebook πρόσθεσε ότι η αμοιβή αυτή η οποία ανήλθε σε 5,6 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και 2,6 εκατομμύρια το 2013, περιλαμβάνει «μέτρα ασφαλείας» για την προσωπική κατοικία του Ζούκερμπεργκ και την προσωπική χρήση των ιδιωτικών αεροσκαφών για την ασφαλή μετακίνηση του.