Πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ

Πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Luis De Guindos Jurado (Α) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική αποστολή ευελπιστεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης (έως 11 δισ. ευρώ), τον φτηνό δανεισμό από την ΕΚΤ (waiver) και την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. ΑΠΕ ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Christos DOGAS

Στα δύο κόβεται η χρηματοδότηση. Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί έως τον Ιούνιο. Από το 2018 το ζήτημα του χρέους.

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, με τα 7,5 δισ. ευρώ να δίνονται τον Ιούνιο και τα 2,8 δισ. μετά το καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup που κράτησε περισσότερες από 11 ώρες.

«Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας κι αυτό ήταν καλοδεχούμενο», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

«Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στους όρους της αποδέσμευσης των δόσεων αλλά και των μέτρων που αφορούν το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, τμήμα των δόσεων του καλοκαιριού και του φθινοπώρου θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα εκταμιευτούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς να γίνεται πάντως αναφορά σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για το ζήτημα του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ’ ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Δόση με… δόσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η πρώτη δόση αναμένεται να εκταμιευτεί περίπου στα μέσα Ιουνίου ενώ η δεύτερη θα δοθεί υπό προϋποθέσεις μετά το καλοκαίρι. Σε εκείνη τη φάση, εφόσον το Eurogroup διαπιστώσει ότι σημειώνεται πρόοδος στα θέματα που έκρινε ότι εκκρεμούν και αφορούν κυρίως τις κρατικοποιήσεις, τα έσοδα, και την αγορά ενέργειας και κόκκινων δανείων, τότε θα προχωρήσει στη δεύτερη εκταμίευση της δόσης και θα εντείνει τις διαδικασίες για την τελική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και τη λήψη όσων μέτρων κρίνει ότι χρειάζονται.

Όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι μεσοπρόθεσμες -και στην ουσία πιο σημαντικές- παρεμβάσεις για το χρέος τοποθετήθηκαν χρονικά στα μέσα του 2018. «Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά», τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα.«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών». «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται».

Όσον αφορά την τρίτη φάση των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες κάνοντας όμως λόγο για μια διαδικασία η οποία πρέπει να αξιολογηθεί στην πορεία και με βάση την τήρηση του προγράμματος από την Ελλάδα αλλά και την πορεία της οικονομίας της.

Ικανοποιημένη δηλώνει η Ευρώπη από τη στάση του ΔΝΤ

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου όταν και θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Για να γίνει αυτό, εξήγησε, θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η διαδικασία ανακόπηκε το 2014 και πλέον τα χρήματα θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα από το 2017.

Μιλώντας για το ζήτημα των τραπεζών, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι από τα 25 δισ. ευρώ που υπολογίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα πέντε. Επομένως, όπως είπε, τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ παραμένουν αδιάθετα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστεί στο μέλλον.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε, τέλος, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το σημείο στο οποίο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις, μιλώντας για μια απαρχή της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. «Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Μοσκοβισί: Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα

“Ήταν μια δύσκολη συζήτηση, αλλά πλέον ανοίγει ο δρόμος της εκταμίευσης. Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης και να βγει στις αγορές” είπε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να εξυπηρετήσει το επόμενο διάστημα. Στηρίζεται στη συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού. Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Τόμσεν: Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

“Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”.

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα

Ξεκαθαρίζοντας το ζήτημα της πορείας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να τηρηθούν από την ελληινκή πλευρά για να κυλήσει ομαλά το πρόγραμμα. Αυτά, όπως εξήγησε, συνδέονται με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και το συνταξιοδοτικό. «Οι θεσμοί δεν είναι απολύτως ικανοποιημένοι, χρειάζονται κάποιες μικρές διορθώσεις σε συντάξεις και ιδιωτικοποιήσεις. Θα προχωρήσουμε μόνο αν ικανοποιηθούμε. Και το καλοκαίρι θα υπάρχει και η δεύτερη αποδέσμευση αφού πρώτα δούμε πως θα πηγαίνουν τα πράγματα σε ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες, έγκριση εσόδων και ενέργεια. Επίσης ένα μέρος του ποσού θα δοθεί για την εξυπηρέτηση των οφειλομένων σε οφειλές του δημοσίου».