Πράσινο φως στην Apple για την επένδυση του 1 δισ. δολαρίων στην Ιρλανδία

Πράσινο φως στην Apple για την επένδυση του 1 δισ. δολαρίων στην Ιρλανδία
epa05525432 A file photo made 14 May 2015 showing employees working on the iMac production line at the Apple European Headquarters in Hollyhill, close to Cork. In a new development 5 Sept ember 2016 Ireland's European Commissioner Phil Hogan has rejected claims that the commission's decision that Apple receivedd dillegal state aid from Ireland was politically motivated. He added that there was a three year investigation and the matter will now be adjudicated in the Euroean Courts of Justice. EPA/DAVID KEANE

Ο αμερικανικός κολοσσός ξεπέρασε τα νομικά εμπόδια και προχωρά στην κατασκευή νέου κέντρου δεδομένων.

Στην κατασκευή κέντρου δεδομένων συνολικού κόστους 1 δισ. δολαρίων θα προχωρήσει η Apple μετά την εξασφάλιση της σχετικής άδειας από το ανώτατο δικαστήριο της Ιρλανδίας, ανακουφίζοντας την κυβέρνηση της χώρας έπειτα από διετή καθυστέρηση.

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο του 2015 τα σχέδιά της για την επένδυση σε αγροτική περιοχή της χώρας, με σκοπό να εκμεταλλευτεί και τα οφέλη από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα σχέδια προχώρησαν με την έγκριση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου έξι μήνες μετά την ανακοίνωση των σχεδίων, όμως μια σειρά από προσφυγές είχαν μπλοκάρει την επένδυση.

Ο ανώτατος δικαστής της Ιρλανδίας απέρριψε την Πέμπτη δύο ακόμη προσφυγές, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεκινήσουν τα έργα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ιρλανδίας συναντήθηκαν με στελέχη της Apple τον περασμένο μήνα, κι έγιναν αποδέκτες έντονων παραπόνων από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας.

Μάλιστα, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, επιτρέποντας έτσι σε εταιρείες όπως την Apple να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Την ίδια στιγμή η Apple ανακοίνωσε ότι σε μια παρόμοια επένδυση ενός κέντρου δεδομένων στη Δανία, η λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος.