Πρέπει οι Γάλλοι να εγκαταλείψουν την Γαλλία για να επιτύχουν;

Πρέπει οι Γάλλοι να εγκαταλείψουν την Γαλλία για να επιτύχουν;

Η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους Γάλλους πτυχιούχους στη μετανάστευση.

Δεν είναι μόνον η Ελλάδα, που χάνει τα πτυχιούχα παιδιά της. Συμβαίνει και εις Παρισίους. Οι νέοι Γάλλοι πτυχιούχοι πιστεύουν ότι η χώρα τους δεν είναι πλέον η Γη της Επαγγελίας και αναζητούν θέσεις εργασίας εκτός συνόρων.

«Οι νέοι δεν βρίσκουν στη Γαλλία τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των επαγγελματικών σχεδίων τους», λέει στην Le Monde o Olivier Galland, κοινωνιολόγος με ειδίκευση σε ζητήματα νεολαίας.

Όταν η Γαλλία μιλά για «διαρροή εγκεφάλων», κάνει λόγο για τους υψηλού επιπέδου πτυχιούχους οι οποίοι υιοθετούνται από πολυεθνικές εταιρίες στο βωμό της παγκοσμιοποίησης, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των εν λόγω πτυχιούχων έχει κάνει τουλάχιστον έναν χρόνο σπουδές σε χώρες του εξωτερικού.

«Σεμνά και ταπεινά» θα περάσουν τις διακοπές τους οι Γάλλοι πολιτικοί

Ποια είναι λοιπόν τα ερωτήματα που τίθενται επι τάπητος;

Μήπως τελικά το μέχρι σήμερα κραταιό μοντέλο εργασίας στη Γαλλία έχει κλείσει σε εθνικό επίπεδο; Είναι μια συνέχεια των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης του 2008;

Τα στοιχεία του Κέντρου Μελετών και Ερευνών για τα Προσόντα (CEREQ) δείχνουν ότι οι απόφοιτοι -με δύο τουλάχιστον μεταπτυχιακά- παρέμειναν, παρά την οικονομική κρίση, σχετικά προστατευμένοι κι ότι μόνον οι μισθοί τους επηρεάστηκαν.

Παρ’ όλα αυτά,  η κατάσταση των νέων Γάλλων πτυχιούχων δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά δραματικά δεδομένα, των ομολόγων τους στο Νότο της Ευρώπης, όπου η κρίση έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου το ποσοστό της ανεργίας για τους αποφοίτους αυξήθηκε κατα 40% το 2012, αναφέρει στο άρθρο της η Le Monde.

Πέντε ακόμη χρόνια υψηλής ανεργίας στην Ισπανία

Από το 1975 έως το 2010, οι  θέσεις εργασίας σε ανώτερα και μεσαία στελέχη αυξήθηκαν σε 23% σε σε 40% αντίστοιχα. Τα επαγγελματικά σώματεία προβλέπουν μάλιστα και μια μικρή ανάκαμψη στις προσλήψεις το 2014 και μια ακόμη πιο ισχυρή το 2015.

Συνεπώς οι λόγοι που οι Γάλλοι επιλέγουν την εξορία για αναζήτηση εργασίας είναι άλλοι και όχι οι προφανείς.Οι απόφοιτοι πιστεύουν ότι  είναι πιο εύκολα να βρουν στο εξωτερικό μια δουλειά που αντιστοιχεί στο επίπεδο της εκπαίδευσής τους, κυρίως στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι πραγματικοί χαμένοι στο διαγωνισμό για τις θέσεις εργασίας, ωστόσο, είναι οι νέοι που αποφοιτούν χωρίς δίπλωμα, και το σχετικό μειονέκτημα τους επιδεινώνεται περαιτέρω με την κρίση. Η είσοδός τους στην αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, στην πραγματικότητα, τρία χρόνια μετά το τέλος των σπουδών τους, περισσότερο από το ένα τρίτο, εξακολουθούν να είναι άνεργοι, και τον τελευταίο χρόνο το 26% αυτών αναζητούν εργασία.