Προεδρικό «μπλόκο» στην Ιταλία μπορεί να φέρει νέες εκλογές

Προεδρικό «μπλόκο» στην Ιταλία μπορεί να φέρει νέες εκλογές

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έδωσε το πράσινο φως στον Κόντε για να αναλάβει την πρωθυπουργία, πρωτού σιγουρευτεί ότι δεν θα συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε την Τρίτη νέες διαβουλεύσεις πριν αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι να ορίσει τον Τζουσέπε Κόντε, έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό νομικό, εντολοδόχο πρωθυπουργό. Η άρνησή του θα σήμαινε την προκήρυξη εκλογών.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του καθηγητή Νομικής Τζουσέπε Κόντε, για την πρωθυπουργία.

Όπως αναφέρει ο τύπος, ο Ιταλός πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αυτή την φορά, δε, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού, και μετά ανακοίνωσαν στον Iταλό πρόεδρο ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματταρέλλα.

Σύμφωνα με ό,τι διαρρέεται, ο Iταλός πρόεδρος με καταγωγή από  την Σικελία θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ευρεία αυτονομία κινήσεων από τα επιτελεία των πολιτικών δυνάμεων που τον υπέδειξαν.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Ματτέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματταρέλλα τόνισε και πάλι ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Σήμερα, δε,  έφτασε και μια νέα προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο  κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με  το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά από την Ελλάδα».

Σαλβίνι: Συνεχίζονται οι έξωθεν αθέμιτες παρεμβάσεις

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι απάντησε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της Ένωσης, που έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την γραμμή που εννοεί να υιοθετήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και το μεταναστευτικό.

«Συνεχίζονται οι έξωθεν αθέμιτες παρεμβάσεις. Μετά τους Γάλλους και τους Γερμανούς, σήμερα είναι η σειρά του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν. ” Ο Ματαρέλα ελπίζω να μην επιτρέψει στην νέα ιταλική κυβέρνηση να καταστρέψει όλη τη δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη”. Επιβεβαιώνω: στο εξωτερικό, ας είναι νηφάλιοι, το συμφέρον των Ιταλών θα το σκεφθούμε εμείς», έγραψε, χαρακτηριστικά, ο Σαλβίνι στο Facebook.

Καμία επίσημη τοποθέτηση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν

O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή δεν θα τοποθετηθεί σχετικά με τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης, όσο η συνταγματική διαδικασία στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και πριν αυτή να ολοκληρωθεί.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις των αντιπροέδρων της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και Γιούρκι Κατάινεν σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Επιτροπή “δεν θα πει ούτε θα κάνει κάτι πριν ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη”. Υπενθύμισε μάλιστα πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε πει: “Η Ιταλία είναι μια χώρας υψίστης σημασίας για την ΕΕ. Η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης χωρίς την Ιταλία και χωρίς τον ιταλικό λαό”.

Διαβάστε ακόμη: Σε αναβρασμό το ευρώ εξαιτίας της Ιταλίας