Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι
epa05913371 British Prime Minister Theresa May delivers a statement outside 10 Downing Street in London, Britain, 18 April 2017. British Prime Minister Theresa May has announced that she will call for a snap general election for 08 June. EPA/ANDY RAIN

Δεν αλλάζει η πορεία για το Brexit διαβεβαίωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι χρειάζεται πολιτική ενότητα στο Λονδίνο.

«Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου», ανακοίνωσε νωρίτερα η Μέι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.

«Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό», δήλωσε η Μέι.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020. Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Μήνυμα υπέρ των πρόωρων εκλογών 

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αιχμές από την πρωθυπουργό της Σκοτίας

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Βρετανία σε ένα «σκληρό Brexit» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

«(Οι Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκοτία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Στέρτζον, της οποίας το κόμμα επιδιώκει την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιτίθεται στο Brexit. «Σε ό,τι αφορά τη Σκοτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα (της συντηρητικής κυβέρνησης) καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του».

Eυρώπη: Δεν αλλάζουν τα σχέδια μας ως προς το Brexit

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της ΕΕ των 27», δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας

Η Γερμανία ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσδώσει μεγαλύτερη “σαφήνεια” στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

“Κάθε παρατεταμένη μορφή αβεβαιότητας δεν θα ήταν θετική για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία. Ας ελπίσουμε ότι οι νέες εκλογές που προκήρυξε σήμερα η πρωθυπουργός (Τερέζα) Μέι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σαφήνεια, μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ” ανέφερε.

“Η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία είναι πιο σημαντικές από ποτέ, μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit”, είπε εξάλλου ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengruppe.

Νωρίτερα σήμερα η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο 

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit αναμένεται να σημειώσουν οι βρετανικές μετοχές.
Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις εταιρίες του δείκτη, οι περισσότερες εκ των οποίων αντλούν τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα.

«Εάν έχουμε μια ισχυρότερη κυβέρνηση να πιέζει για ένα «σκληρό» Brexit, αυτό δεν θα αρέσει στις αγορές. Αλλά από τη θετική πλευρά, θα υπάρχει μια περισσότερο σταθερή κυβέρνηση για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στουμπς, αναλυτής στην JP Morgan Asset Management.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη εκδώσει την απόφασή τους (για τη διαδικασία του Brexit) μέσω της στερλίνας», πρόσθεσε. «Η απώλεια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, εάν συμβεί, καθιστά απαραίτητο ένα φθηνότερο νόμισμα, αυτός είναι ο υπολογισμός που έκαναν οι αγορές». Η αδυναμία της στερλίνας, σε συνδυασμό με τα ισχυρότερα των αναμενόμενων θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία, οδηγήσαν τον δείκτη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν σημαντική αστάθεια στη στερλίνα τις επόμενες έξι εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, σημείωσε ο Στουμπς. Σύμφωνα με χρηματιστές, οι εκλογές θα μπορούσαν εν τέλει να οδηγήσουν σε ενίσχυση της στερλίνας εάν ενδυναμωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία της Μέι και γίνει περισσότερο προβλέψιμη η πολιτική