Προς τα πού βαδίζει η Ελλάδα;

Προς τα πού βαδίζει η Ελλάδα;

Πανεπιστημιακοί και παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Η λίστα με τα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής πλευράς εγκρίθηκε ήδη από τους Εταίρους. Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται μέχρι τον Απρίλιο να υλοποιήσει στόχους που, σύμφωνα με πολλούς, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο διεθνής Τύπος έχει επιδοθεί σε εκτιμήσεις αναφορικά με την κατάσταση που θα επικρατήσει στο εσωτερικό της χώρας, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup αλλά και στις προοπτικές που διαγράφονται, με την αποστολή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες. Στο Fortune Greece παράγοντες της αγοράς, αλλά και πανεπιστημιακοί, ερμηνεύουν τη συμφωνία στο Eurogroup και αξιολογούν τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Γιάννος Γραμματίδης, Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
«Είναι θετικό ότι έχουμε κερδίσει χρόνο και ότι συμφωνήσανε και πάλι στο ότι απαιτούνται δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κινηθεί η οικονομία. Το ευτύχημα είναι ότι δόθηκε στη νέα κυβέρνηση η ευκαιρία να επιλέξει από την υπάρχουσα συμφωνία, εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προταθούν, ώστε να κερδηθεί μέχρι τέλος Απριλίου ο χρόνος που χάθηκε στις εκλογές», αναφέρει στο Fortune Greece, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης. Βασική προϋπόθεση για τον ίδιο, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με στόχο να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αποφύγουμε να εισαγάγουμε καταστάσεις κρατισμού, οι οποίες και οδήγησαν τη χώρα διαχρονικά στην παρούσα κρίση.

«Από εδώ και πέρα θα κριθεί και η συνέπειά μας στην τήρηση των υποχρεώσεων. Τα περιθώρια είναι στενά, χάθηκε αρκετός χρόνος χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πρέπει να αναπληρωθεί γρήγορα με ουσιαστικές δράσεις. Έχουν προταχθεί από την νέα κυβέρνηση δύο κρίσιμοι στόχοι: η πάταξη της φοροδιαφυγής, άρα και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και η πάταξη της διαφθοράς. Είμαι ανήσυχος για το ότι η κυβέρνηση επέλεξε την υλοποίηση δύο πολύ δύσκολων μέτρων και την αξιολόγησή της τον Απρίλιο βάσει της επίτευξης αυτών των στόχων. Όσο και αν συμφωνούμε στους στόχους , τονίζουμε πως τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, χωρίς κοινωνική διαβούλευση και χωρίς να έχουμε εισαγάγει στη συζήτηση επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές».

Ο ίδιος προσθέτει πως το μέτρο των 100 δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών πρέπει να βρίσκει την επιχειρηματικότητα απόλυτα σύμφωνη, καθώς αντιμετωπίζει το οξύ πρόβλημα πολιτών και επιχειρήσεων και δίνει ταυτόχρονα στο κράτος τη δυνατότητα να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, για να καλύψει την απραξία των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, ο κ. Γραμματίδης διαβεβαιώνει πως το κλίμα που επικρατεί στην Αμερική είναι θετικό για την χώρα μας και πως γίνονται προσπάθειες να βοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση με την παροχή τεχνογνωσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. «Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι προέχει η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διότι καμία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εάν δεν ξαναγίνει ουσιαστικά ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία».

Κώστας Λάβδας, Πανεπιστήμιο Tufts Μασαχουσέτης
«Πρόκειται για κατ’ αρχήν συμφωνία, οπότε έχουμε ακόμη δρόμο, με πρώτο σταθμό την συζήτηση για την λίστα των μεταρρυθμίσεων. Θα υπάρξουν προβλήματα βραχυπρόθεσμα (π.χ. δεν θα πάρουμε χρήματα πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δηλαδή τον Απρίλιο) αλλά και μεσοπρόθεσμα» τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης.

Τρία είναι κατά τη γνώμη του τα ουσιαστικά ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας: Πρώτον, επειδή το 2015 είναι χρονιά εκλογών σε αρκετά μέλη, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, κάθε συμφωνία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση και την πολιτική άλλων μελών. Δεύτερον, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονοθεματικό και απόλυτο (έξοδος από λιτότητα – μνημόνιο) και κανένας διαπραγματευτής από ελληνικής πλευράς δεν θα μπορούσε στην πράξη να τετραγωνίσει τον κύκλο. «Η αρχική έμφαση στο κούρεμα του χρέους ήταν λάθος της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως λάθος ήταν και τα αρνητικά σήματα στις αγορές για ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων».

Τρίτον, προς το παρόν, το μνημόνιο και η τρόικα απλώς μετονομάστηκαν, ενώ η αβεβαιότητα αυξήθηκε. «Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχουμε όντως πετύχει κάτι. Εκεί πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι και όχι στο κούρεμα του χρέους. Όμως ατυχήματα μπορεί να συμβούν λόγω της μείωσης της αξιοπιστίας μας και χρειάζεται προσοχή: το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής εξόδου από το ευρώ δεν έχει ακόμη αποκλειστεί».

Σπύρος Παπαθανασίου, Solidus ΑΕΠΕΥ.
Την άποψη ότι η αγορά είναι αισιόδοξη και ευχαριστημένη διότι αποφεύχθηκε η μετωπική ρήξη με τους Εταίρους και δόθηκε επιπλέον χρόνος για να παρουσιαστούν καλύτερα αυτά που θέλει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, εκφράζει ο Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ, Σπύρος Παπαθανασίου. «Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η συμφωνία δεν έχει τελειώσει. Ουσιαστικά τώρα ξεκινά με την αισιοδοξία ότι θα κλείσει το απόγευμα και ότι στο ενδιάμεσο θα έχει χρόνο η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα πραγματικά της σχέδια. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί θεωρητικά η λίστα των μεταρρυθμίσεων να είναι επαρκής σε κάποιο βαθμό, θα πρέπει, ωστόσο, να είναι περισσότερο κοστολογημένη, χωρίς γενικεύσεις και γενικά νούμερα. Θα πρέπει τεχνοκρατικά να δεσμευτούμε για κάτι το οποίο είναι εφικτό να κάνουμε, αλλά και να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι κάθε πλευρά θα πρέπει να είναι σε θέση να ικανοποιήσει το εσωτερικό της ακροατήριο».

Ο κ. Παπαθανασίου υπογραμμίζει πως θα υπάρξουν διακυμάνσεις σε κάποια επίπεδα γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία μια άσκηση ισορροπίας. «Το κλίμα είναι θετικό, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη πορεία μπροστά μας για να δούμε θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες».