Πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 4,34 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στη Google

Πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 4,34 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στη Google
epa06896296 EU Commissioner for Competition Margrethe Vestager, from Denmark, speaks at a news conference on the concurrence case with Google Android at the European commission in Brussels, Belgium, 18 July 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περιθώριο 90 ημερών έχει για να συμμορφωθεί ο τεχνολογικός γίγαντας, που είχε ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ το 2017.

Χτύπημα εναντίον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού από την Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 4,34 δισ. ευρώ (5,06 δισ. δολ.) για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Κομισιόν «τιμώρησε» την Google, είναι επειδή υποστηρίζει πως η τεχνολογική εταιρεία επιβάλλει στους κατασκευαστές φορητών συσκευών να προεγκαθιστούν το λογισμικό Android και το Google Chrome πριν τεθούν προς πώληση. Πρακτική η οποία -κατά την Επιτροπή- δίνει τεράστιο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών.

Επιπλέον η Google κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανόνες επειδή απέκλειε όσους κατασκευαστές αρνούνταν να διαθέσουν τις συσκευές τους χωρίς εγκατεστημένο το Android.

Η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά πως «η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google».

«Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση. Έχουν στερήσει από τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.», πρόσθεσε η ίδια.

Η Κομισιόν κάλεσε επιπλέον τη Google να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 90 ημερών, προειδοποιώντας την πως θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5 % του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.

Την απόφασης προηγήθηκε τριετής έρευνα της αρμόδιας αρχής της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λογισμικό της Google για κινητά καλύπτει το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς smartphones, με την Apple να ακολουθεί. Κάτι το οποίο, πρακτικά, σημαίνει ότι είναι ελάχιστες οι επιλογές των χρηστών για κάποιο εναλλακτικό λογισμικό.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google ακολουθεί αυτήν την πρακτική για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όπως ανέφερε, η αμερικανική εταιρεία σπάει τον ανταγωνισμό, ούτως ώστε να διαθέτει στους χρήστες όσον το δυνατόν περισσότερες συσκευές με πρόσβαση στο δικό της κατάστημα εφαρμογών.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά όμως μόνο την επιβολή ενός προστίμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Google να επιτρέψει εντός τριών μηνών στους κατασκευαστές να εγκαθιστούν και άλλα λογισμικά στις συσκευές τους.

Ήδη πρόστιμα για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκαν στην Google από τη Ρωσία, όπου η εταιρεία υποχρεώθηκε να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία αλλαγής λογισμικού για τους χρήστες.

Ένα χρόνο πριν η Κομισιόν είχε επιβάλλει ακόμη ένα πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ στην Google, εξαιτίας της παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού που αφορά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων αναζήτησης online αγορών στο Google Search.

«Το Android δημιούργησε περισσότερες και όχι λιγότερες επιλογές για όλους», απάντησε η εταιρεία. «Ένα ζωντανό οικοσύστημα, στο οποίο η ταχεία καινοτομία και οι χαμηλές τιμές συνιστούν κλασικά χαρακτηριστικά ενός ισχυρού ανταγωνισμού. Θα καταθέσουμε έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν».

Απάντηση Βεστάγκερ σε Τραμπ: «Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ»

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι της «αρέσουν πολύ» οι ΗΠΑ, ως απάντηση σε σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι η ίδια «απεχθάνεται» τη χώρα λόγω των αντιμονοπωλιακών της ενεργειών σε βάρος αμερικανικών εταιριών.

«Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας το πρόστιμο-ρεκόρ σε βάρος της Google, ερωτηθείσα για αυτό που φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ στη σύνοδο του G7 τον περασμένο μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η επικεφαλής σας επί των φορολογικών «απεχθάνεται στις ΗΠΑ», σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύνοδο. Αυτό φάνηκε ως αναφορά στις ενέργειες της Βεστάγκερ απέναντι στην Apple και άλλες αμερικανικές εταίρες αναφορικά με την πρακτική του να διοχετεύουν τα κέρδη τους μέσω ευρωπαϊκών κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι ως Δανή έχει την προδιάθεση να διάκειται θετικά απέναντι στις ΗΠΑ.

«Αλλά γεγονός είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πώς νιώθω. Καμία απολύτως. Όπως εφαρμόζουμε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, το κάνουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι σε ένα πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο.