Πρώτη φορά έκανε τη διαδρομή η πηδαλιούχος του μοιραίου «Sewol»

Πρώτη φορά έκανε τη διαδρομή η πηδαλιούχος του μοιραίου «Sewol»

36 σοροί έχουν ανασυρθεί από το πλοίο μέχρι στιγμής, ενώ αγνοούνται ακόμη 266 άτομα - Συγγνώμη ζήτησε ξανά ο κυβερνήτης.

Νέες τραγικές διαστάσεις παίρνει το ναυάγιο του πλοίου «Sewol» στη Νότια Κορέα, καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για τις συνθήκες του ατυχήματος, ενώ σήμερα περισυνελέγησαν από δύτες του λιμενικού τα πρώτα τρία πτώματα μέσα από το βυθισμένο πλοίο. «Οι δύτες έσπασαν το φινιστρίνι μιας καμπίνας επιβατών λίγο πριν από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) και έβγαλαν τρία πτώματα», δήλωσε στο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής. Τα τρία πτώματα έφεραν τα σωσίβιά τους, είπε ο υπεύθυνος, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για δύο άνδρες, ενώ το φύλο του τρίτου πτώματος, δεν έχει μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με το κορεατικό κανάλι Arirang, η 26χρονη τρίτη αξιωματικός, που βρισκόταν στο πηδάλιο του νοτιοκορεατικού πλοίου την ώρα που σημειώθηκε η ναυτική τραγωδία, δεν είχε οδηγήσει ποτέ ξανά πλοίο σε αυτήν την διαδρομή, η οποία είναι γνωστή λόγω των ισχυρών ρευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη του 69χρονου πλοιάρχου του πλοίου, Λι Τζουν Σέοκ, και άλλων δύο μελών του πληρώματος του πλοίου, στα οποία περιλαμβάνεται η υποπλοίαρχος που βρισκόταν στο πηδάλιό του όταν αυτό ναυάγησε.

Την πληροφορία που μετέδωσε το Arirang επιβεβαίωσαν αργότερα σήμερα και οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα. Σύμφωνα με αυτούς, η τρίτη αξιωματικός ήταν εκείνη που οδηγούσε, για πρώτη φορά στη σταδιοδρομία της, το «Sewol» στη διαδρομή αυτή όταν το πλοίο πήρε κλίση και ανατράπηκε.

 

Το δικαστήριο που έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πλοιάρχου και των δύο μελών του πληρώματος του πλοίου ανακοίνωσε ότι προχώρησε στο μέτρο αυτό για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ύποπτοι να αποκρύψουν ή να καταστρέψουν στοιχεία.

Ερωτηθείς αφού παρουσιάστηκε στο δικαστήριο γιατί δόθηκε εντολή στους μαθητές που επέβαιναν στο «Sewol» να παραμείνουν στις καμπίνες τους αντί να εγκαταλείψουν το πλοίο, ο πλοίαρχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκκένωση του πλοίου καθυστέρησε λόγω των φόβων που υπήρχαν ότι τα ισχυρά και κρύα ρεύματα θα παρέσυραν τους ανθρώπους που θα έπεφταν στην θάλασσα.

«Αν οι άνθρωποι εκκένωναν το πλοίο που βυθιζόταν, οι ζωές τους θα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν είχαν καταφτάσει ακόμη στην περιοχή σκάφη διάσωσης», είπε ο Λι.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πορθμείο γύρισε απότομα και πήρε κλίση, ίσως λόγω μιας μετατόπισης στο φορτίο που μετέφερε, ενώ μέλη του πληρώματος δήλωσαν ότι ο καπετάνιος, ο οποίος δεν βρισκόταν αρχικά στην γέφυρα, προσπάθησε να το επαναφέρει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ορισμένοι συγγενείς των περισσότερων από 200 παιδιών που αγνοούνται προσέφεραν σήμερα δείγμα του DNA τους για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των σορών, καθώς όσο περνούν οι ώρες η επιχείρηση διάσωσης μετατρέπεται μάλλον σε μια αποστολή περισυλλογής των νεκρών που έχουν εγκλωβιστεί στο κύτος του «Sewol».

Στο πλοίο επέβαιναν 476 επιβάτες και πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων 320 μαθητών και 15 καθηγητών από σχολείο της Άνσαν, η οποία βρίσκεται κοντά στην Σεούλ, όταν αυτό άρχισε να ανατρέπεται καθώς εκτελούσε συνηθισμένο δρομολόγιό του από το λιμάνι Ιντσόν στο νησί Τζετζού.

Συνολικά 174 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής. Οι νεκροί ανήλθαν σήμερα σε 36, ενώ άλλοι 266 πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στο πλοίο, το οποίο μετέφερε επίσης αυτοκίνητα.

Ειδικοί που επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ δήλωσαν ότι επιβάτες θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε θύλακες με αέρα εντός του πλοίου για 72 ώρες.

Ωστόσο από την Τετάρτη που βυθίστηκε το οχηματαγωγό πλοίο δεν έχει ανασυρθεί άλλος επιζών, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Καθώς το απόγευμα προβλέπεται να επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει πρόοδος στις έρευνές μας», σημείωσε ο αξιωματικός της ακτοφυλακής Τσόι Σανγκ Χουάν. Περίπου 650 αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής μετέχουν στις έρευνες, μαζί με πολίτες που είναι δύτες, σύμφωνα με το Γιονχάπ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τον Αύγουστο την Νότια Κορέα, έγραψε στο Twitter: «Σας παρακαλώ προσευχηθείτε μαζί μου για τα θύματα της τραγωδίας με το φέρι στην Κορέα και για τις οικογένειές τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Συνελήφθη ο κυβερνήτης του «Sewol» στη Νότια Κορέα

Σε κατάσταση σοκ η Νότια Κορέα

Κορέα: Τα τελευταία μηνύματα των επιβατών του μοιραίου πλοίου

Βίντεο: Συγκλονιστικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στο ναυάγιο