Προβληματισμός στην Κυβέρνηση από την μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Προβληματισμός στην Κυβέρνηση από την μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Η έντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για 500.000 διαδηλωτές, την ώρα που η αστυνομία ρίχνει τον αριθμό στους 100.000.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολλοί βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο μητροπολίτης Άνθιμος.
Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.

Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.

Η έντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου, την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τις διαπραγματεύσεις κορυφής στο Νταβός. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου δεν αλλάζει τη στρατηγική του, ούτε σκοπεύει να κάνει πίσω, ενώ κυβερνητικά στελέχη στηλιτεύουν και την εκκωφαντική σιωπή του Κινήματος Αλλαγής.

Την ίδια ώρα, παρά την κίνηση Τσίπρα να κρατήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έξω από το συλλαλητήριο, υπάρχει προβληματισμός για την ευρεία συμμετοχή αλλά και για τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν οι κινητοποιήσεις των «Μακεδονομάχων».

Όσο κι αν δυσκολεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών, τα συλλαλητήρια αυτά προκαλούν ανησυχία και στην κυβέρνηση. Ήδη υπάρχει προβληματισμός για το επόμενο, που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ανησυχία αλλά και τις απορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνει και η σταθερή λήψη «σημάτων ρήξης» από το «καραμανλικό» στρατόπεδο. Οι διαρροές που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να παίρνει αποστάσεις από τις συζητήσεις στο Βουκουρέστι για λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, δυσκολεύουν τους χειρισμούς Τσίπρα.

Στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα για το ονοματολογικό, με κορυφαίο στην ατζέντα το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.