Ψάχνουν τη συμφωνία στο Μαξίμου

Ψάχνουν τη συμφωνία στο Μαξίμου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves his office in Maximos Mansion after a meeting with his government's financial staff in Athens March 27, 2015. Greece's European Union and IMF lenders, informally called the Brussels Group, will start discussing on Friday a list of reforms being submitted by the Greek government, a government official said. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Με έναν νέο γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων θα επιχειρήσει η ελληνική πλευρά να "κόψει το νήμα" της διαπραγμάτευσης.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μακρύς αναμένεται να είναι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το ΔΝΤ έδειξε ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες πως δε χαλαρώνει τη στάση του με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να είναι μετέωρη, όπως και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Καθόλου τυχαία τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξαν από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν κατά της Ουάσινγκτον για την επιμονή στην προνομοθέτηση, την περικοπή των συντάξεων και τα εργασιακά.

Η διαπραγμάτευση μοιάζει να είναι για άλλη μια φορά αδρανής, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ετεροβαρή την πρόταση που υπάρχει από τους δανειστές, παρά τα βήματα προόδου που διαπιστώνουν πως έγιναν.

Άγνωστο παραμένει με ποιόν τρόπο θα αλλάξουν από εδώ και πέρα οι “όροι του παιχνιδιού” με τους επιτελείς της Ήρωδου Αττικού να φαίνεται να περιμένουν μια “κίνηση καλής θέλησης” από την άλλη πλευρά. Το ενδεχόμενο για επίτευξη συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου φαίνεται να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα εκτός και αν “αναθεωρήσει τη στάση του το ΔΝΤ”, συμπλήρωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στόχος του Μαξίμου εξακολουθεί να είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο ακόμα και αν χρειαστεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές του άλλου μήνα να επικυρώσει τη συμφωνία.

Με δεδομένο ότι η νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου θα “κλειδώσει” σε ένα καλό ποσοστό, αρκετά άνω των 6.000 ευρώ, η ελληνική πλευρά ψάχνει το πακέτο των αντισταθμιστικών κινήτρων που μαζί με τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο χρέος θα καθησυχάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Συντροφικές κουβέντες
Εκτονωτικά λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο με πολλά στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο προληπτικής νομοθέτησης.  Κορυφαία στελέχη εξακολουθούν να πιστεύουν και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, πως η συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός θα είναι “σταθμισμένη” και δεν θα προκαλέσει ρήγματα και αντιδράσεις.

Για πολλούς η “έκρηξη” του Νίκου Φίλη ήταν αναμενόμενη, καθώς σε πολλά “πηγαδάκια” είχε εκφράσει τις διαφωνίες του σχετικά με επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, όπως τόνιζαν στο NEWS 247, δεν περίμεναν πως θα “άνοιγε τόσο πολύ την κριτική του”. Το “μούδιασμα” ήταν μεγάλο στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου πραγματοποιήθηκε η ΚΕ, με ελάχιστα στελέχη να “σηκώνουν το γάντι” και να απαντούν στον υπουργό Παιδείας. Οι ψυχραιμότεροι δεν ήθελαν οι εργασίες της ΚΕ να ξεφύγουν από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί.

Οι “53+” παρέμειναν στην πάγια γραμμή κριτικής για τον δημοσιονομικό κόφτη και την μεγάλη πιθανότητα η χώρα να επιβαρυνθεί με νέα δυσβάσταχτα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος. Για αυτό, άλλωστε μια από τις προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι ήταν ο πρωθυπουργός να μην υπογράψει, αλλά να παρατείνει τις συζητήσεις αν το “πακέτο” που προταθεί δεν είναι στην γραμμή όλων όσων έχει υποσχεθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Με 4 αιτήματα προσήλθαν οι “53+” σε σχέση με τη διαπραγμάτευση:

– Όχι άλλα μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία.

– Όχι προνομοθέτηση μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος.

– Να υπάρχει ένα σχέδιο – πλαίσιο πολιτικό που να έχει προμετωπίδα τα εργασιακά θέματα και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

– Οι τελικές αποφάσεις αφορούν το ίδιο το κόμμα όπως ορίζει και το καταστατικό.

Στην Κεντρική Επιτροπή έγινε ένας απολογισμός της ανασυγκρότησης του κόμματος με 52 από τις 68 Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Η εισήγηση περιελάμβανε τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου με πρόταση για διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων, άνοιγμα της συζήτησης για τους ΟΤΑ, αλλά και διαμόρφωση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

“Γκρίνια” για τον Μουζάλα
Σύμφωνα με πηγές από την κίνηση των “53+” μια αναφορά του υπουργού Μεταναστευτικής για “αποτρεπτική πολιτική” στο μεταναστευτικό και προσφυγικό προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Στελέχη της τάσης παρενέβησαν στην ομιλία του Γιάννη Μουζάλα επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις τους κατά της γκετοποίησης και ομαλής ένταξης των μεταναστών σε σπίτια.

Πηγή: News247