«Ψαλίδι» έως 18% στις νέες συντάξεις του δημοσίου

«Ψαλίδι» έως 18% στις νέες συντάξεις του δημοσίου

Ποιοι είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» του νέου συστήματος.

«Ψαλίδι» από 15% έως 18% επιφυλάσσει στους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου ο υπολογισμός των συντάξεων με τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι όσοι αποχωρούν με 35 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης, ειδικά αν εισέπρατταν υψηλούς μισθούς τα τελευταία 15 χρόνια.

Χαμένοι είναι επίσης και όσοι δουν «προσωπική διαφορά» μικρότερη του 20%, καθώς θα οδηγηθούν σε αντίστοιχες μειώσεις συντάξεων, χάνοντας στην πράξη το «μπόνους μετάβασης» από το παλαιό στο νέο σύστημα. Όπως ξεκαθαρίζεται και στις αποφάσεις, οι νέες συντάξεις υπολογίζονται τόσο με το παλαιό, όσο και με το νέο σύστημα και εάν η προσωπική διαφορά είναι κάτω του 20%, καταργείται και κατά συνέπεια ο συνταξιούχος οδηγείται σε αντίστοιχα μειωμένη σύνταξη σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε εάν δεν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου.

Επίσης, εάν η προσωπική διαφορά είναι πάνω του 20%, καταβάλλεται το μισό αυτής σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης μεταξύ 13/5/2016 και 31/12/2016 (ειδικά για τους στρατιωτικούς, ισχύει για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016), το 1/3 της προσωπικής διαφοράς για αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός του 2017 και το 1/4 αυτής για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός του 2018. Από το 2019 οι «προσωπικές διαφορές» κόβονται για όλους τους νέους συνταξιούχους.

Βέβαια, οι οδηγίες που δίνουν μέσω των αποφάσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος θα παραμείνουν στα χαρτιά, καθώς ακόμη –και πιθανότατα έως ότου υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές– αναμένεται από την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης της ετήσιας μεταβολής μισθών από το 2002 και εφεξής, ο οποίος θα καθορίσει και το τελικό ύψος των συντάξεων και ο οποίος θα επηρεάσει σημαντικά το ύψος των νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.