«Ράβε-ξήλωνε» στον φόρο ακινήτων

«Ράβε-ξήλωνε» στον φόρο ακινήτων

Το «λίφτινγκ» που επιχειρεί η κυβέρνηση για να «γλυκάνει» την επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακινήτων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρου Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, δόθηκε η εντολή στο οικονομικό επιτελείο να μειωθούν περαιτέρω οι επιβαρύνσεις των φορολογούμενων ώστε το ποσό που θα βεβαιωθεί από τον φόρο να μην ξεπερνάει τα 3,5 -3,6 δισ. ευρώ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Ουσιαστικά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «γλυκάνει» τον Ενιαίο Φόρο ακινήτων για οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμών μέσω βελτίωσης των συντελεστών με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο νέος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014. Εξετάζεται επίσης μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και για τους φορολογούμενους που κατέχουν αγροτεμάχια και κτίσματα αγροτικής χρήσης.

Διαβάστε επίσης: «Αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα»

Με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Σύμφωνα με την ρήτρα εισπραξιμότητας, αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα στο 80% μέχρι το τέλος του έτους τότε θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Εάν η τρόικα δεχθεί τη «ρήτρα εισπραξιμότητας» τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κενό των 300 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια θα είναι ελάχιστη καθώς και για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος στα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους