Ρήξη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ

Ρήξη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ

Ο Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος με την Ελιά και στη μέση ο Χρυσοχοίδης.

Στα χαρακώματα φαίνεται ότι είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο και νυν πρόεδρο του κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο.  Η άρνηση του Παπανδρέου να παραστεί στην Συνδιάσκεψη της «ΕΛΙΑ-Δημοκρατική Παράταξη», «φούντωσε» τα σενάρια για εκ νέου διεκδίκηση του κόμματος εφόσον το ΠΑΣΟΚ κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις ευρωεκλογές ή ακόμα και για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Άλλωστε μετά το οριστικό τέλος της προσπάθειας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ επαναπροσδιορίζει τη στάση του και τη στρατηγική του και στοχεύει πρωτίστως στη δική του συσπείρωση και παράλληλα στη συνεργασία με κινήσεις και πρόσωπα, ώστε να ξεπεράσει την αντίστοιχη προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ στο χώρο της Κεντροαριστεράς.  Παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει το νέο παίκτη, που είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και αντλεί ψήφους από τον ίδιο χώρο.

Διαβάστε ακόμη: «Ο Παπανδρέου μαχαιρώθηκε από τον Βενιζέλο»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί «απολύτως αναγκαία την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», είπε όμως και στον κ. Βενιζέλο πως «αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή».

Ουσιαστικά εκφράζει τη διαφωνία του με τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προδιαγράφοντας και τις επόμενες κινήσεις του. Μετά τη ρήξη κορυφής το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε τροχιά διάσπασης και μαίνονται τα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να προχωρά ακόμα και στην ίδρυση νέου κόμματος.

Βενιζέλος: «Κάποιοι θέλουν να με βγάλουν από το παιγνίδι»

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται έως τις ευρωεκλογές να αμφισβητήσει την κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δείχνει ωστόσο αποφασισμένος να παρεμβαίνει σε κρίσιμα θέματα, όπως ο διορισμός του Γιάννη Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ, τον οποίο καταδίκασε, ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες, αν κρίνει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ευνοϊκό για το δημόσιο.

Επιπλέον, άρχισε ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη η «μάχη της επόμενης ημέρας». Με σημερινή παρέμβασή του στην εφημερίδα τα Νέα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αμφισβητεί ανοιχτά την δυνατότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου να διατηρήσει βιώσιμο το ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του κάνει λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ «αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος» και αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί πολιτικά μετά τις ευρωεκλογές για την ανασυγκρότηση της «Προοδευτικής Αριστεράς», όπως την αποκαλεί.