Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως στηρίζει τις εκλογές της 25ης Μαΐου στη χώρα.

Ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης φαίνεται να πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς δήλωσε για πρώτη φορά πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου αποτελούν «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και ανακοίνωσε πως η Ρωσία έχει αποσύρει από τα ουκρανικά σύνορα τα στρατεύματά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε, ωστόσο, να προσθέσει πως οι εκλογές στην Ουκρανία δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας, εάν τα δικαιώματα «όλων των πολιτών» δεν προστατεύονται.

Ο Πούτιν παρότρυνε ακόμη τους φιλορώσους αυτονομιστές στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία να ακυρώσουν το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα σχετικά με την αυτονομία των περιοχών αυτών από το Κίεβο. «Καλούμε τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους οπαδούς της ομοσπονδοποίησης της χώρας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των αυτονομιστών – κάποιοι από τους οποίους ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ άλλοι ζητούν την απόσχισή της.

Οι αυτονομιστές της επαρχίας Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να εξετάσουν το αίτημα του ρώσου προέδρου στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του λαϊκού συμβουλίου. «Αύριο θα το συζητήσουμε στο λαϊκό συμβούλιο», είπε ο Ντένις Πουσίλι, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας, «Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Αν θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, φυσικά θα το συζητήσουμε».

Ως προς τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελβετό πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, δήλωσε: «Μας έλεγαν διαρκώς πως ανησυχούν για τα στρατεύματά μας που βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Τα αποσύραμε. Σήμερα δεν βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά σε τοποθεσίες όπου διεξάγουμε τακτικά γυμνάσια, σε πεδία ασκήσεων».

Ωστόσο, αξιωματικός του ΝΑΤΟ απέρριψε τις διαβεβαιώσεις Πούτιν, δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει η θέση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων».

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει συνολικά 40.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα με τη Ρωσία από την ημέρα της αποπομπής του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι κινήσεις του Πούτιν, ο οποίος είχε στο παρελθόν απειλήσει πως θα προστατεύσει τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού από την «αντιδημοκρατική» κυβέρνηση του Κιέβου, έρχονται μετά τις τελευταίες προειδοποιήσεις της Ευρ. Ένωσης για ένα ενδεχόμενο τρίτο «κύμα» κυρώσεων.

Ο Μπουρκχάλτερ από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ θα προτείνει σύντομα έναν «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Μετά την έκκληση του Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το δημοψήφισμα το ρωσικό χρηματιστήριο κατέγραψε αύξηση σχεδόν 6%.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσικά σχέδια επίδειξης δύναμης στην Κριμαία

Η… No3 μάχη του Σλαβιάνσκ

Στην «κόψη του ξυραφιού» η Ουκρανία