Σαφάρι επενδύσεων στη Νέα Υόρκη

Σαφάρι επενδύσεων στη Νέα Υόρκη

Η προσέλκυση των άμεσων επενδύσεων αποτελεί τον στόχο της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο που βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Η προσέλκυση των άμεσων επενδύσεων για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 11% μέσα στο 2019, αλλά και της κάλυψης νέων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, είναι ο στόχος της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Στο 20ό επενδυτικό forum για την Ελλάδα της Capital Link, εκτός από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, μεταδόθηκε μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τους επενδυτές να «εμπιστευτούν εκ νέου έναν υποσχόμενο και πάνω απ’ όλα ασφαλή επενδυτικό προορισμό», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και τις συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά «δεν σκοπεύει να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις». Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά το 2016, καταφέρνοντας να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα: «Τα δημόσια οικονομικά είναι ο τομέας όπου η Ελλάδα πραγματικά αρίστευσε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Στόχος ένα νέο φορολογικό σύστημα πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο»

«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ομιλία του στο 20ό επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, στη Νέα Υόρκη.

Στο ίδιο θέμα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και κατά την ομιλία του στο φόρουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βασική αποστολή του υπουργείου Οικονομικών στα τελευταία τρία χρόνια ήταν να υπάρχει το πλαίσιο, ούτως ώστε όταν βγούμε από το πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε με ακόμη καλύτερο τρόπο τις βασικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, στα θέματα της ανάπτυξης, της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

Στο ερώτημα αν το νέο φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ότι ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά 1% ετησίως για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Εγώ σκεφτόμουν περισσότερο όταν μιλούσα για τον προσωπικό μου στόχο, τον φόρο εισοδήματος παρά τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι, καθώς δεν ήταν όλοι οι φόροι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιβάλει στη διάρκεια της κρίσης δίκαιοι και σωστοί, χρειάζεται σταδιακά, με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

 

Σε άλλο ερώτημα για το πότε αναμένει την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα, υπολόγισε περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε χθες σειρά συναντήσεων με επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου και θα συνεχίσει και σήμερα τις συναντήσεις.

 

 

Σημειώνεται πως στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες η έκδοση του ετήσιου προγραμματισμού για το 2019, ο οποίος και αναμένεται να προβλέπει νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν -όπως και μέρος του buffer- για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Στο forum της Capital Link, ο κ. Τσάκωνας υποστήριξε ότι «οι νέες προκλήσεις που αναδύονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σχετίζονται κυρίως με την κάλυψη των ακαθάριστων ετήσιων χρηματοπιστωτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους».

Μήνυμα Κοστέλο από το Capital Link: Η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σε πάνελ με θέμα την παρούσα κατάσταση της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους, ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ESM είναι πράγμα θετικό, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης.

 «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, ιδίως μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, όπως και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», είπε στην παρέμβασή του. Για τον Προϋπολογισμό του 2019, είπε ότι θα επιτύχει πλεονάσματα σε ευθυγράμμιση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ σημείωσε πως ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που απομένουν, θα είναι διαθέσιμη μία επιπλέον δόση ελάφρυνσης χρέους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

O πρώην αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τρα, κατέγραψε ως το μεγαλύτερο λάθος του Ταμείου, την «φτωχή» επικοινωνία του με τον ελληνικό λαό. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά. Χρειαζόταν να έχουμε περισσότερες συζητήσεις και να εξηγήσουμε τι συνέβαινε με την οικονομία» παρατήρησε.

Ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχία γιατί στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, αριστερά και δεξιά, υπόσχεται φορολογικές περικοπές και αυξήσεις δαπανών με πόρους που η Ελλάδα δεν διαθέτει. «Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα μάλλον αντιδρά σε γεγονότα, αντί να χαράσσει το μέλλον της».