Σαμαράς: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό»

Σαμαράς: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό»

Επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων ο πρωθυπουργός από την Ουάσινγκτον.

Σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσινγκτον, μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής.

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο πολιτικό θέμα που δημιουργείται από τη οικονομική κρίση, καθώς ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, έκανε ρητή αναφορά στο νεοναζιστικό κόμμα, στην Χρυσή Αυγή, το οποίο η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να συντρίψει. Ο κ. Σαμαράς όμως είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: «Στόχος τους να δυναμιτίσουν το πολιτικό σκηνικό»

«Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση»
Απευθυνόμενος σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες μερικούς από τους σημαντικότερους policy makers της Ουάσινγκτον, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ: «Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, το ραντεβού ήταν πολύ καλό. Βγήκε ανακοίνωση από την πλευρά της κας Λαγκάρντ. Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο να μην βιαστούμε για την λύση είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης».

Αναφερόμενος στην κρίση είπε: «Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση».

Διαβάστε την ανακοίνωση της κ. Λαγκάρντ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Xαιρετίζει την «ισχυρή θέση» της κυβέρνησης για τη ΧΑ
Την «ισχυρή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση για τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, η κα Ψάκι χαιρέτισε την «ισχυρή θέση», όπως ανέφερε, «που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατά της βίας των εξτρεμιστών της Χρυσής Αυγής».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «μας ανησυχούν βαθύτατα», προσθέτοντας ότι «καταδικάζουμε δηλώσεις και ενέργειες που αποδίδονται στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που δείχνει να επιδιώκει την υποκίνηση της ξενοφοβίας, της εχθρότητας προς τις μειονότητες και τον αντισημιτισμό».