Το σχέδιο του Ρώσου κροίσου να μετατρέψει το Σκορπιό σε πολυτελές θέρετρο…για εκλεκτούς

Το σχέδιο του Ρώσου κροίσου να μετατρέψει το Σκορπιό σε πολυτελές θέρετρο…για εκλεκτούς

Μια επένδυση που θα εκτοξεύσει το κύρος και τη δυναμική της Λευκάδας και των Ιονίων Νήσων σε ολόκληρο τον κόσμο - Πότε ξεκινούν οι εργασίες. 

Ως μια επένδυση που θα εκτοξεύσει το κύρος και τη δυναμική της Λευκάδας και των Ιονίων Νήσων σε ολόκληρο τον κόσμο, βλέπει η Περιφέρεια το νέο πρότζεκτ που ετοιμάζει στο νησί του Σκορπιού, ο Ρώσος κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του τεράστιου αυτού έργου, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόκειται να αρχίσουν προς το τέλος του καλοκαιριού του 2018, καθώς αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνοι του έργου περιμένουν την τελευταία άδεια ώστε να αρχίσουν τις εργασίες.

Ο Ρώσος κροίσος σχεδιάζει την ανοικοδόμηση επαύλεων στο νησί, ένα έργο ύψους 120.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση 12 ή και περισσότερων πολυτελών μονοκατοικιών, εμβαδού 500 έως 1.200 τμ η καθεμία, με συνολική δυναμικότητα 48 κλινών καθώς και άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως spa, εστιατόρια και μαρίνα. Ακόμα έχει σχεδιαστεί η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Το νησί που αποκτήθηκε από την οικογένεια Ωνάση φαίνεται ότι θα θυμηθεί ξανά τις ένδοξες στιγμές που έζησε όταν ήταν στην ιδιοκτησία του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση.

Στόχος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ είναι να δημιουργήσει το πρώτο συγκρότημα πολυτελών καταλυμάτων στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε ιδιωτικό νησί και ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το νησί του Σκορπιού που αποκτήθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια από την χρυσή κληρονόμο του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά, εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού ολόκληρη η ζώνη στην οποία ανήκει έχει χαρακτηριστεί Natura.

Αυτό σημαίνει, με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς, ότι δεν μπορεί να χτιστεί πάνω από το 5% του νησιού, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα και, όπως έχει δηλώσει ο οικοδεσπότης του, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.

Για τη μεγάλη τουριστική επένδυση που γίνεται στο νησί, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι πάντα υπέρ των μεγάλων επενδύσεων στα νησιά της, αρκεί οι επενδύσεις αυτές να λειτουργούν με ίσους συνταγματικούς όρους με την κάθε ιθαγενή επιχείρηση».

Στη συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος, αναφέρθηκε στους περιβαλλοντολογικούς όρους που έθεσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στους εκπροσώπους του Ρώσου κροίσου, καθώς το νησί βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤURA είναι δρακόντειοι. «Από τη στιγμή που η πλευρά των επενδυτών ανταποκρίθηκε στους περιβαλλοντολογικούς όρους και ακολούθησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες που έπρεπε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε το “πράσινο φως” για την μεγάλη αυτή επένδυση».

Αναφερόμενος στα οφέλη που πιθανόν θα έχει η οικονομία των Ιονίων Νήσων από την ανέγερση μιας τόσο σπουδαίας μονάδας στο νησί του Σκορπιού ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι «η επένδυση του κ. Ριμπολόβλεφ θα φέρει μεγάλα κεφάλαια, θα απασχολήσει κόσμο από την περιοχή καθώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στη γειτονική περιοχή της Λευκάδας θα αναπτυχθούν αρκετά καλά καταστήματα για να φιλοξενήσουν τους πλούσιους επισκέπτες του Σκορπιού».

Για τη μεγάλη τουριστική μονάδα στο Σκορπιό, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, ο οποίος θεωρεί ότι «είναι μια θετική επένδυση, υψηλού επιπέδου που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο νησί». Ο κ. Χαλικιάς τόνισε ότι η εταιρεία του σεβάστηκε τους αυστηρούς περιβαλλοντολογικούς όρους που έθεσε η ΠΙΝ. «Οι εκπρόσωποι του κ. Ριμπολόβλεφ, όπου συνομιλούσαμε όλο αυτό το διάστημα σεβάστηκαν απόλυτα τους όρους που τους τέθηκαν για το περιβάλλον του νησιού. Μάλιστα εμείς εξετάσαμε και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα γίνει στο νησί όπως είναι τα φυτά, το χώμα και πολλά άλλα».

«Απ’ ό,τι ξέρουμε μεγάλο μέρος του προσωπικού που θα δουλέψει στην τεράστια αυτή μονάδα, θα είναι από την περιοχή της Λευκάδας. Διοικητικό προσωπικό, καμαριέρες, σερβιτόροι, φύλακες μπορεί να είναι ντόπιοι και έτσι θα μειωθεί η ανεργία στο νησί. Ακόμα συνεργεία διάφορων κατασκευών θα πάνε στο Σκορπιό για τις εργασίες ανοικοδόμησης της μονάδας» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς για τις νέες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν στο νησί από την επένδυση του Ρώσου κροίσου.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, στάθηκε στην μέχρι τώρα καλή συνεργασία και σχέση που έχει η τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους του κ. Ριμπολόβλεφ. «Οι δωρεές που έχουν γίνει στη Λευκάδα, τον δήμο, την περιφέρεια, το λιμεναρχείο, σε φορείς και κοινωφελή ιδρύματα του νησιού είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε δωρεά μια μεγάλη και ακριβή μηχανή σκάφους, στο δήμο Μεγανησίου, στο ταχύπλοο που μεταφέρει στη Λευκάδα ασθενείς από το μικρό νησί του Ιονίου».