Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αποχωρεί από το ξενοδοχείο Χίλτον μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κρατούν αποστάσεις και δείχνουν διάθεση για μακρά διαπραγμάτευση οι δανειστές.

Εξαντλητική και χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή συνάντηση του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλες πιέσεις των δανειστών για τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα. Οι δανειστές δεν υποχωρούν από την αρχική τους θέση, ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς μείωση κύριων συντάξεων, την ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει 2-3 εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις. Επίσης οι θεσμοί φαίνεται ότι απορρίπτουν την κεντρική ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αθήνας, η αύξηση των εισφορών θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 500 εκατομμύρια ευρώ, και τυχόν απόρριψή της από τους θεσμούς εγείρει κίνδυνο μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξάντλησαν κάθε δυνατότητα που είχαν να «λυγίσουν» τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, μεταφέρθηκε για αύριο στις 14:00, την ώρα που θα κορυφώνονται οι συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο ασφαλιστικό.

Ο υπουργός προετοιμαζόταν στο μεταξύ σχετικά, συμμετέχοντας σε συνάντηση με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΟΚΕ Γιώργο Βερνίκο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως ανώτερη κυβερνητική πηγή διέψευσε, μιλώντας στο newpost, ότι το κλίμα είναι τεταμένο. «Το κλίμα είναι καλό επί του παρόντος και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», σημείωνε με νόημα καθώς όπως εξηγούσε σχετικά με το ασφαλιστικό «δεν υπάρχουν δομικές αντιρρήσεις» και ότι ακόμα η συζήτηση δεν έχει φτάσει στους αριθμούς.  Επίσης με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει ότι έχει ζητηθεί περικοπή κύριων συντάξεων.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

Στις 14.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό.

Στις 15.30 θα υπάρξει συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνική στέγαση.

Στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για την ΤτΕ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18.00 θα υπάρξει συνάντηση για θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.