Σε ελεύθερη πτώση η αξία της λίρας – Σε νέο χαμηλό 31 ετών υποχωρεί το νόμισμα

Σε ελεύθερη πτώση η αξία της λίρας – Σε νέο χαμηλό 31 ετών υποχωρεί το νόμισμα

Περικοπές φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες ζητά ο υπουργός Επιχειρήσεων.

Νέο χαμηλό 31 ετών κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, υποχωρώντας κάποια στιγμή κάτω από τα 1,28 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε άλλα νομίσματα στον απόηχο της ψήφου της χώρας υπέρ του Brexit.

Η στερλίνα, ένα από τα βασικά οχήματα μέσω του οποίου οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το βρετανικό δημοψήφισμα, υποχώρησε έως και τα 1,2798 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 1985, πριν ανακάμψει γύρω στα 1,2990 στη διαπραγμάτευσή του στο Λονδίνο καθώς ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE 100 ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο. Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 13% από τα επίπεδα προ του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό τριετίας και έφθασε ακόμα και τις 86,29 πένες ανά ευρώ πριν ανακάμψει κοντά στις 85,51 πένες.

Περικοπές φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες ζητά ο υπουργός Επιχειρήσεων

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει μια σειρά περικοπών φόρων για επιχειρήσεις και ιδιώτες προκειμένου να αποσοβήσει τον αντίκτυπο από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Ο Τζαβίντ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times η κυβέρνηση χρειάζεται να μετατοπίσει το βάρος από την μείωση του ελλείμματος στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο Τζαβίντ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί με αυτό αλλά είπε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να μηδενιστεί έως το 2020.