Σε λειτουργία το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα

Σε λειτουργία το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα
Πρόσφυγες δίπλα σε βαγόνι τραίνου όπου διαμένουν, στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, στα σύνορα της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016. Λασπόνερα, συνεχόμενη βροχή, κρύο, ομίχλη, τίποτα απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. Η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα τους, ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που είναι κλειστή από την περασμένη Δευτέρα. Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο. Μάλιστα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε 41.464 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, όπου μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά χτες 700 πρόσφυγες.

Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σήμερα σε 41.464. Το τελευταίο 24ωρο 629 άτομα έφτασαν στα νησιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων σε αυτά να φτάσει τους 7.736 (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω).

Συνολικά στην Αττική φιλοξενούνται 10.035 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στις τρεις δομές, στο Ελληνικό (4.069), στο Σχιστό (1.970) και στο λιμάνι του Πειραιά (2.448).

Επίσης, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες (260), στα Τρίκαλα (200), στη Λάρισα (400), στη Δράμα (355), στον Χέρσο Κιλκίς (3.674), στη Νέα Καβάλα Κιλκίς (3.273), στη Νέα Καρβάλη (800) και την Ελευθερούπολη Καβάλας (210), στην Κοζάνη (413), στα Διαβατά (1.958) και στην Κόνιτσα (150).