ΣΕΒ: Η ευελιξία της αγοράς δεν αρκεί

ΣΕΒ: Η ευελιξία της αγοράς δεν αρκεί
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της προκήρυξης του "3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας" στο Μέγαρο Μποδοσάκη, Αθήνα, Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κριτική στην πρακτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αγορά εργασίας.

Κριτική στους δανειστές με το σκεπτικό ότι «δεν είχαν κατανοήσει στα πρώτα χρόνια της κρίσης ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος, δεν ήταν «οριζόντιο», αλλά εντοπίζονταν μάλλον σε θύλακες προνομίων ανεξαρτήτως επιδόσεων ασκεί ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που αναφέρεται στα εργασιακά.

«Ήταν ατυχία για την Ελλάδα ότι η απομάκρυνση των παραμέτρων αυστηρής ρύθμισης της αγοράς εργασίας και η μείωση του κατώτατου μισθού δε συνοδεύτηκε από την αποφασιστική άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη, καθώς και ότι επιπλέον οι όποιες διστακτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και δικτύων αντισταθμίστηκαν από την αύξηση του κινδύνου χώρας και την επίπτωση του στη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας -εξελίξεις που μάλιστα σταδιακά διαβρώνουν την επίπτωση της μείωσης του κατώτατου μισθού που επιτεύχθηκε μετά το 2012», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σημειώνει ακόμη ότι οι οριζόντιες πολιτικές «εσωτερικής υποτίμησης», είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος της «προσαρμογής» να επιμερίζεται και σε εκείνους στους οποίους δεν υπήρχε αναντιστοιχία αμοιβών-παραγωγικότητας, δηλαδή τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η χώρα διαθέτει πλέον ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων παρόμοιο με άλλων ευρωπαϊκών χωρών και, ως αποτέλεσμα, η ανεργία φαίνεται ότι υποχωρεί ή έχει τουλάχιστον σταματήσει να αυξάνεται. Όμως, η βελτίωση των κανόνων της αγοράς εργασίας δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει με διατηρήσιμο τρόπο τα εισοδήματα. Αυτό που ακόμη παραμένει ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει εξάλλου τις θέσεις του για την υποχρεωτική διαιτησία τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη χώρα στην οποία ισχύει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής και μάλιστα με δεσμευτικές αποφάσεις, ιδιαιτερότητα που είχε καταργηθεί με το Νόμο 4046/12, αλλά η κατάργηση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση ΣΤΕ 2307/14 και έχει ανατραπεί νομοθετικά το 2014.

Αναφορικά τέλος με τις εξελίξεις στην οικονομία ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων που αυξήθηκε κατά 9,6% τον Ιούλιο 2016 λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων πέρυσι, επιστρέφει σε αρνητική τροχιά (-1,7%) κυρίως λόγω της πτώσης που καταγράφεται στα super markets και τα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού, ενώ οι πωλήσεις σε πολυκαταστήματα και σε είδη ένδυσης και υπόδησης κινούνται ανοδικά. Η συνολική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, όπως και οι καταθέσεις των νοικοκυριών, γεγονός που μπορεί να συνδέεται και με την έναρξη καταβολής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.