«Sex Jihad» και πόλεμος προπαγάνδας

«Sex Jihad» και πόλεμος προπαγάνδας

Πώς το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποιεί με μαεστρία την παραπληροφόρηση ως όπλο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με κάθε επισημότητα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας κατήγγειλε ότι μαζικά γυναίκες από την χώρα του ταξιδεύουν στην Συρία για να συμμετάσχουν σε μια «σεξουαλική τζιχάντ», για την παροχή… ευχαρίστησης στους εξτρεμιστές μαχητές. «Έχουν σεξουαλικές επαφές με 20, 30, ακόμα και 100 αντάρτες», ισχυρίστηκε δημόσια ο υπουργός «και μετά τις σχέσεις αυτές, που συνάπτουν εκεί στο όνομα της  jihad al-nikah -δηλαδή του σεξουαλικού ιερού πολέμου- επιστρέφουν στα σπίτια τους σε κατάσταση εγκυμοσύνης».

Ήταν φυσικό μια τέτοια είδηση, να προβληθεί παντού, αφού όπως γράφει και το Spiegel, το σεξ πουλάει. Η ιστοσελίδα Huffington Post ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πρακτικές είναι συνηθισμένες εδώ και μήνες στη Συρία».Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post παρέθεσε δηλώσεις πρώην μουφτή της Τυνησίας ότι «ξεγελώντας» τα κορίτσια, στόχος των ενόπλων είναι να δημιουργηθεί ισχυρός στρατός που θα ανατρέψει τον Ασαντ. Το κρατικό Ιρανικό Press TV υποστήριξε ότι το κόλπο είναι «προσωρινοί γάμοι» που έχουν εγκρίνει με θρησκευτική οδηγία (fatwa) o αμφιλεγόμενος Σαουδάραβας σεΐχης αλ Αρίφι, επιτρέποντας έτσι στους εξτρεμιστές να «παντρεύονται για λίγο» γυναίκες έως 14 ετών προκειμένου «να ικανοποιούν τις σεξουαλικές επιθυμίες τους και να ρίχνονται με μεγαλύτερη όρεξη στην μάχη».

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία διαδόθηκε, μαζί με άλλες ιστορίες τρόμου από τα μέτωπα της Συρίας, που αφορούσαν σε θηριωδίες που διαπράττουν αντάρτες ισλαμιστές κυρίως κατά γυναικών, αλλά και Χριστιανών. Όπως για παράδειγμα, γράφει το Spiegel, η ιστορία της 16χρονης Ραουάν Καντάχ που εμφανίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην ελεγχόμενη από το καθεστώς τηλεόραση της Συρίας και κατήγγειλε λεπτομερώς πως εξαναγκάστηκε να ικανοποιήσει σεξουαλικά έναν εξτρεμιστή αντάρτη.

Διαβάστε σχετικά: Ο ιερός «ερωτικός» πόλεμος της Συρίας

Η μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή εικόνας του Άσαντ
Τα πράγματα, όμως, φαίνεται ότι δεν ήταν καθόλου έτσι. Μετά την κατακραυγή για την θηριωδία με την επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, το καθεστώς εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση δημοσίων σχέσεων, για να αναστρέψει την εικόνα του αιμοσταγούς δικτάτορα, που σχημάτιζε διεθνώς η κοινή γνώμη για τον Άσαντ. Αλλά πίσω από την επίσημη γραμμή, ήταν σε εξέλιξη μια παράλληλη, μυστική και άρτια οργανωμένη προσπάθεια να σπείρει η Δαμασκός την αμφιβολία και τη σύγχυση για τους σκοπούς και τον ρόλο των αντιπάλων της, αποσπώντας την προσοχή από τα δικά της εγκλήματα.

Κανένας άλλος ηγέτης της περιοχής -ούτε καν ο Σαντάμ Χουσείν και ο Μουαμάρ Καντάφι- έχουν επενδύσει τόσα πολλά στην προπαγάνδα, όσο ο Ασαντ, υποστηρίζει το Spiegel. Οι σύμβουλοι του επί των δημοσίων σχέσεων και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διοχετεύουν μια συνεχή ροή είτε μερικώς είτε ολικώς κατασκευασμένων «ειδήσεων» για σφαγές Χριστιανών, άνοδο της Αλ Κάιντα στην εξουσία ή άμεσου κινδύνου αποσταθεροποίησης της περιοχής. Τις ιστορίες αυτές αναδημοσιεύουν πρόθυμα ρωσικά και ιρανικά ΜΜΕ, καθώς και κινεζικά δίκτυα και στο τέλος βρίσκουν την θέση τους σε δυτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Τα όργια με εξτρεμιστές είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Η ιστορία της 16χρονης Ραουάν, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι τελείως διαφορετική από ότι παρουσιάστηκε, με την «προσωπική της μαρτυρία», από την τηλεόραση του συριακού καθεστώτος. Το κορίτσι είναι μέλος μιας επιφανούς οικογένειας αντικαθεστωτικών από την πόλη Ντεραά.

Όταν το καθεστώς δεν κατάφερε να συλλάβει τον πατέρα, απήγαγε την ανήλικη κόρη, στο δρόμο από το σχολείο στο σπίτι, τον Νοέμβριο του 2012. Και υποχρέωσε την 16χρονη όχι μόνο να αφηγηθεί μια «ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης με έναν 50χρονο», αλλά και να εμπλέξει τον πατέρα της στην υπόθεση λέγοντας ότι αυτός ήταν που στην ουσία την παρέδωσε στον βιαστή της «πουλώντας την τιμή της στους αντάρτες». Έτσι το καθεστώς πέτυχε με «ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: και «τεκμηρίωσε» με την εμφάνιση της Ραουάν την ιστορία της «σεξουαλικής τζιχάντ» και αμαύρωσε το όνομα ενός σημαντικού στελέχους της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε η «ιστορία» της Ραουάν, μια δεύτερη κοπέλα, η Σάρα Καλέντ αλ Αλάουο από την πόλη Ντειρ αλ Ζουρ, που εμφανίστηκε ως μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης αλ Νούσρα, «ομολόγησε» ότι υποχρεώθηκε σε «ομαδικό σεξ» με φανατικούς μαχητές ισλαμιστές. Σύμφωνα με την οικογένειά της, ωστόσο, η νεαρή κοπέλα συνελήφθη στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού σε διάρκεια αντικαθεστωτικής διαδήλωσης. Και τα δυο κορίτσια αγνοούνται ακόμα. Οι συγγενείς τους πιστεύουν ότι εξαναγκάστηκαν να κάνουν αυτές τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και ότι οι κατηγορίες περί «σεξουαλικής τζιχάντ» είναι ψέματα.

Άσαντ: «Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΟΗΕ για τα χημικά»

«Ψέματα τα περί σεξουαλικής τζιχάντ»
Παρόμοια ήταν και η διάψευση μιας Τυνήσιας, από αυτές που όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας “εξυπηρετούσαν σεξουαλικώς τους αντάρτες”. Παραδέχθηκε μεν ότι πήγε στη Συρία, αλλά με την ιδιότητα της νοσοκόμας, είπε πως είναι παντρεμένη και χαρακτήρισε όλες αυτές τις ιστορίες «ψέματα». Δυο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπάθησαν να τεκμηριώσουν αυτές τις ιστορίες, αλλά προς το παρόν δεν έχουν βρει καμία απόδειξη. Και είναι πολύ πιθανό -σύμφωνα με την Αμένα Καλάλι του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-  ο Τυνήσιος υπουργός Εσωτερικών που έκανε δημοσίως τις καταγγελίες, να είχε άλλου είδους κίνητρα και κυρίως να βοηθήσει την κυβέρνηση του να ξεφύγει από τις δικές της υποχρεώσεις προς τις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, λέει η Καλάλι, ούτε εκεί οι αρχές δημοσιοποίησαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Η συστηματική καταδίωξη… των Χριστιανών
Πέρα από τις σεξουαλικές ιστορίες τρόμου, υπάρχει και η συστηματική καταδίωξη των Χριστιανών. Παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο πολλές φορές, να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από την Συρία, αναφέρει το Spiegel, πολλές φορές υιοθετούνται γρήγορα, χωρίς διασταύρωση. Για παράδειγμα, στις 26 Σεπτεμβρίου, το γερμανικό Καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KNA, επικαλούμενο το αντίστοιχο πρακτορείο του Βατικανού Fides, μετέδωσε ότι 36 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν διάταγμα για την κατάσχεση των χριστιανικών περιουσιών στο προάστιο Ντούμα, της Δαμασκού. Η ιστορία άρχισε να διαδίδεται όταν έγινε γνωστό ότι σχετικό έγγραφο ήταν στην ουσία πλαστό. Επρόκειτο για ένα ψεύτικο κείμενο με γνήσιες υπογραφές.

Το Βατικανό έχει πέσει πολλές φορές στην παγίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας από την Συρία, γράφει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρει τον «μύθο» του αποκεφαλισμού ενός επισκόπου, που επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Άσαντ σε συνέντευξη του με το Spiegel. «Η αλήθεια είναι», αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι ένας εξτρεμιστής από το Νταγκεστάν σκότωσε τρεις άνδρες, αλλά δεν ήταν Χριστιανοί.

Τα γεγονότα διαστρεβλώθηκαν με τον ίδιο τρόπο από την Δαμασκό όταν αναρτήθηκε στο LiveLeak, στα μέσα Σεπτεμβρίου, φωτογραφία μιας γυναίκας δεμένης σε μια κολόνα, σε δρόμο στο Χαλέπι. Το συνοδευτικό κείμενο ανέφερε ότι επρόκειτο για μια Χριστιανή που είχε απαχθεί από ισλαμιστές . Στην πραγματικότητα η φωτογραφία ήταν μεν από το Χαλέπι, αλλά είχε τραβηχτεί την περίοδο που τα στρατεύματα του Ασαντ είχαν ακόμα υπό τον έλεγχο τους όλη την πόλη. Ένα βίντεο με το στιγμιότυπο που είχε αναρτηθεί στο YouTube στις 12 Ιουνίου του 2012 δείχνει κυβερνητικούς στρατιώτες να περιγελούν την γυναίκα.

Με την ίδια τακτική, το καθεστώς επινόησε και τον μύθο της καταστροφής του χριστιανικού χωριού Μααλούλα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγιναν πράγματι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και των παραστρατιωτικών ομάδων πιστών στον Ασαντ κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού. Οι αντικαθεστωτικοί μαχητές τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Την εκδοχή του καθεστώτος, που μεταδόθηκε μάλιστα και από το έγκυρο πρακτορείο Associated Press, σύμφωνα με την οποία ξένοι τρομοκράτες λεηλάτησαν και έκαψαν εκκλησίες απειλώντας να αποκεφαλίσουν όσους Χριστιανούς δεν αλλαξοπιστούσαν, διαψεύστηκε από τις μοναχές στη μονή της Αγίας Θέκλας στην Μααλούλα, αλλά και τον Ελληνορθόδο Πατριάρχη Αντιοχείας.

Ομόφωνη απαίτηση του ΟΗΕ για καταστροφή των συριακών χημικών όπλων

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το ταλέντο των συμβούλων του να μπερδεύουν στοιχεία από πραγματικές ιστορίες με ψέματα, από τις τελευταίες απόπειρες παραπληροφόρησης του Ασαντ ήταν η αδέξια επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του στην πολύνεκρη επίθεση με τοξικά τον Αύγουστο. Στην αρχή ο Σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μετά, η κρατική τηλεόραση έδειξε ένα βίντεο από ένα υποτιθέμενο κρησφύγετο ανταρτών, όπου μέσα «βρέθηκαν» βαρέλια με την μεγάλη επιγραφή «Κατασκευής Σαουδικής Αραβίας» και το ρεπορτάζ υποστήριζε ότι μέσα υπήρχε αέριο σαρίν!

Η πηγή του ρεπορτάζ αυτού ήταν μια παντελώς άγνωστη ιστοσελίδα, η Mint Press με έδρα την Μινεσότα. Ένας από τους υπογράφοντες την ιστορία αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την υπόθεση. Ο δεύτερος, ένας νεαρός Ιορδανός είπε στην βρετανική Daily Mail ότι κάποιο Ρώσοι τον πλησίασαν ενώ ήταν Στην Δαμασκό και του είπαν ότι είχαν αποδείξεις για χημικά όπλα στα χέρια των ανταρτών. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, επικαλέστηκε το ρεπορτάζ του Mint Press για να τεκμηριώσει την αθωότητα του Ασαντ.