«Σφίγγα» για την ποσοτική χαλάρωση ο Ντράγκι

«Σφίγγα» για την ποσοτική χαλάρωση ο Ντράγκι
epa05744503 President of European Central Bank (ECB) Mario Draghi attends an award ceremony of the Cavour Prize in Turin, 23 Janury 2017. Draghi received the 10th edition of the Cavour Award for 'maintaining the independence of the European Central Bank', according to a statement. EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιό της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα στο 0% το βασικό επιτόκιό της, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Τι δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

O επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί ως το Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, μέχρι να υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Επισήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει αυτό το φθινόπωρο για την ρύθμιση των εργαλείων άσκησης της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά το outlook για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις. O ίδιος υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ένα πιο ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτοντας πως αυτό καθιστά αναγκαία η υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,9%.

Το 2018 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.

Σε ότι αφορά την πρόσφατη άνοδο του ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι μεταβολές στην συναλλαγματική ισοτιμία αποτελούν μια πηγή ανησυχίας.

Σε ερώτηση για το αν το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε στη διήμερη συνεδρίαση για την περιστολή του QE, ο κ. Nτράγκι απάντησε πως τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την συναλλαγματική ισοτιμία.