Συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας

Συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας

Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα το δημοψήφισμα στην Κριμαία - Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας, με το οποίο 1,5 εκατομμύρια περίπου πολίτες καλούνται να αποφασίσουν εάν η Κριμαία θα ενωθεί με τη Ρωσία.

Στο Κίεβο ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. 

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου», δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ, που νωρίτερα σήμερα είχε ενημερώσει πως στην ουκρανική χερσόνησο βρίσκονται περίπου 22.000 άνδρες του ρωσικού στρατού.

«Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών», είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας και διευκρίνισε πως οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις βάσεις τους.

Οι διοικητές των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας συμφώνησαν ότι οι ουκρανικές βάσεις δεν θα αποκλείονται έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου. «Οι στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στην Κριμαία είναι σε κατάσταση συναγερμού μάχης. Οι βάσεις αυτές που έως τώρα ήταν αποκλεισμένες από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις, και ο ανεφοδιασμός των οποίων είχε καταστεί δύσκολος, θα μπορούν στη διάρκεια της περιόδου αυτής να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους», πρόσθεσε ο υπουργός .

Στις 21 Μαρτίου η Δούμα, η ρωσική Κάτω Βουλή, αναμένεται να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αντικείμενο του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα στην ουκρανική χερσόνησο. Την ίδια ημέρα η Ουκρανία ελπίζει ότι θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής τους.

 

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποίησε πως θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους τάσσονται δημόσια υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας και άλλων ουκρανικών πόλεων από την Ουκρανία, λέγοντας πως «θα καεί η γη κάτω από τα πόδια τους».

«Θέλω να πω πάνω απ΄όλα προς τον ουκρανικό λαό: Μην έχετε καμία αμφιβολία, το ουκρανικό κράτος θα βρει όλους εκείνους τους αρχηγούς της σπείρας κακοποιών της απόσχισης και της διαίρεσης που τώρα, υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων, προσπαθούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Θα τους βρούμε όλους –κι ας πάρει ένα, δύο χρόνια– και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και θα τους δικάσουμε στην Ουκρανία και στα διεθνή δικαστήρια. Το έδαφος θα καεί κάτω από τα πόδια τους».

Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη:

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 10.000 μέλη του νέου «στρατού της Κριμαίας» και 5.000 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι διάφανες κάλπες όπου οι ψηφοφόροι ρίχνουν το ψηφοδέλτιό τους, θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 8 μ.μ., ενώ το πρώτα exit poll θα βγει στη δημοσιότητα περίπου μισή ώρα αργότερα. Το τελικό επίσημο του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ψήφισε λίγο μετά το άνοιγμα των καλπών στη Συμφερόπολη και δήλωσε πως δεν νιώθει καμία πίεση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή». «Το δημοψήφισμα θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο λαός της Κριμαίας. Θα είναι οριστικό και δεν θα συγχωρεί. Η Κριμαία θα γίνει μέρος της Ρωσίας. Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε!», δήλωσε.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», είπε ο Αξιόνοφ, ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία.

1/3

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία. Στην αντίθετη πλευρά, η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Διαβάστε ακόμη:
Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία
Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το δημοψήφισμα της Κριμαίας
Καμία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία