Σύμφωνο ασφαλείας από τις εταιρίες έτοιμου ενδύματος

Σύμφωνο ασφαλείας από τις εταιρίες έτοιμου ενδύματος

Για πρώτη φορά μεγάλοι όμιλοι οργανώνουν επιθεωρήσεις των προμηθευτών τους στο Μπαγκλαντές.

Οι οίκοι μόδας συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τραγωδίες σαν κι αυτή στο Ράνα Πλάζα στη Ντάκα τον περασμένο Απρίλιο, που στοίχισε τη ζωή σε 1.129 εργάτριες και εργάτες.

Η κατάρρευση του πολυόροφου κτιρίου με τις δεκάδες υφαντουργίες, ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα παγκοσμίως, κινητοποίησε τις δυτικές επιχειρήσεις που άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους προμηθευτές τους στην Ασία.

Το νέο σύμφωνο, που συντάχθηκε από τα εργατικά συνδικάτα τον Μάιο, έχει τώρα την υπογραφή 75 βιομηχανιών -μεταξύ αυτών είναι μερικές από τις μεγαλύτερες, όπως η H&M, η Inditex, η Βρετανική αλυσίδα Primark, η Marks & Spencer, η Καναδέζικη Loblaw και τρεις αμερικανικές- που δέχθηκαν να επιβαρυνθούν με την νομική ευθύνη για την ασφάλεια στις υφαντουργίες, οι οποίες αναλαμβάνουν εργολαβίες γι’ αυτές στο Μπαγκλαντές.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρική κοινωνική ευθύνη, τότε και τώρα

Ορισμένες εταιρείες έχουν απορρίψει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι δίνει υπερβολικό έλεγχο στα συνδικάτα στο θέμα της ασφάλειας και έχουν προτείνει μια άλλη μη δεσμευτική συμφωνία.

Το -κυρίως ευρωπαϊκό- σχέδιο που συντονίστηκε από τα συνδικάτα IndustriALL  και UNI Global με έδρα την Ελβετία, περιλαμβάνει την ίδρυση ομάδας επιθεωρητών που θα αξιολογούν την ασφάλεια στις υφαντουργίες σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια, τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τη δομική σταθερότητα των κτιρίων και θα δίνουν ενυπόγραφα την έγκριση τους.

Οι 75, συνολικά, βιομηχανίες θα πρέπει να μοιραστούν μέσα, στο επόμενο διάστημα, λεπτομερώς τα στοιχεία των συνεργαζόμενων υφαντουργιών στο Μπαγκλαντές σε μια κοινή βάση δεδομένων και υποχρεούνται να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρωθούν ανακαινίσεις και άλλες βελτιώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Πάνες ή απόλυση

Η Tesco, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στον κόσμο και μια από αυτές που υπέγραψαν την συμφωνία, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σταμάτησε να προμηθεύεται ρούχα από υφαντουργία του Μπαγκλαντές λόγω των προβλημάτων στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι της τάξεως των 2 cents ανά μπλουζάκι.

Οι αντίστοιχες επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής και οι εμπορικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες ολοκληρώνουν τη δική τους συμφωνία, τη Συμμαχία για την Ασφάλεια των Εργατών του Μπαγκλαντές, με τη μεσολάβηση των Γερουσιαστών Τζορτζ Μίτσελ και Ολυμπία Σνόου.