Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για τα 2,8 δισ. ευρώ

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για τα 2,8 δισ. ευρώ
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (back C) attend an euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 12, 2015. Euro zone leaders will fight to the finish to keep near-bankrupt Greece in the euro zone on Sunday after the European Union's chairman cancelled a planned summit of all 28 EU leaders that would have been needed in case of a "Grexit". REUTERS/Francois Lenoir TPX IMAGES OF THE DAY

Το «τρίγωνο της φωτιάς» βρίσκεται σε θέση μάχης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Παρόλο που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα «αναστάτωσης» σχετικά με το σημερινό Eurogroup και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως η έκθεση προόδου των θεσμών είναι θετική και σήμερα θα «κλείσει» ο πρώτος έλεγχος.

Η συζήτηση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ μέσα στο παιχνίδι, το ίδιο και η Γερμανία αλλά με τους δικούς της όρους, χωρίς στο μεταξύ να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το δημόσιο χρέος και τη διευθέτησή του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «υπάρχει ένα θέμα “χρόνου” και ότι είναι σεβαστό το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει τώρα τα νούμερα για την ανακούφιση του χρέους, ώστε να υπολογίσει τη βιωσιμότητά του», προσθέτοντας ότι η κατάλληλη περίοδος για να τεθεί στο τραπέζι το θέμα αυτό είναι στα μέσα του 2018.

Με το βλέμμα στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ

Μέσα σε όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να θέλει να βγάλει από τη μέση την εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ με το οικονομικό επιτελείο να εισέρχεται ήδη σε ρυθμούς δεύτερης αξιολόγησης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί αρκετά από τα μέτρα για την ολοκλήρωσή της, όχι όμως τα βασικά, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και οι δράσεις που απαιτούνται για να είναι λειτουργικό το νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων από τις αρχές του 2017.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει το βασικό κορμό της διαπραγμάτευσης έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνει και η συζήτηση για το χρέος μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιστρέφει στις 17 Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα, ενώ για το οικονομικό επιτελείο το χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση όλων των διαβουλεύσεων είναι η 7η Δεκεμβρίου που συνεδριάζει για τελευταία φορά (προγραμματισμένα) το Eurogroup για το 2016.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για την Ελλάδα