Συνελήφθη ένας ύποπτος για τις επιθέσεις στο Εβραϊκό Μουσείο

Συνελήφθη ένας ύποπτος για τις επιθέσεις στο Εβραϊκό Μουσείο

Στη Συρία φέρεται να είχε πολεμήσει ο κατηγορούμενος για το μακελειό στο Βέλγιο - Διαρκή αγώνα κατά των τζιχαντιστών υποσχέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ.

Τη σύλληψη του «πιθανού δράστη» της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου ανακοίνωσε η βελγική δικαιοσύνη που είχε επιβεβαιώσει από τη Δευτέρα την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Γάλλος υπήκοος που θεωρείται ύποπτος για το φόνο τεσσάρων ανθρώπων, συνελήφθη την Παρασκευή στη Μασσαλία της Γαλλίας, ενώ πάνω του έφερε ένα Καλάσνικοφ και ένα περίστροφο του ίδιου τύπου με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Οι αρχές έχουν υποψίες ότι ο 29χρονος Μέχντι Νεμούς από το Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013 για να πολεμήσει στο πλευρό τζιχαντιστών. Για τον λόγο αυτό υπήρχε φάκελός του στη γαλλική γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφαλείας (DGSI), σύμφωνα με γαλλικές πηγές. Ο άνδρας επίσης είχε φυλακιστεί το 2012.

Ο ύποπτος συνελήφθη στο σταθμό λεωφορείο Σεν-Σαρλ στη Μασσαλία από τις τελωνειακές αρχές, ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο που ερχόταν από το Άμστερνταμ μέσω Βρυξελλών. Είχε στις αποσκευές του ένα Καλάσνικοφ, ένα περίστροφο και πυρομαχικά, όμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Ο άνδρας είχε επίσης μια φορητή κάμερα τύπου GoPro. Στον ρουχισμό του υπήρχε ένα σκούρο καπέλο, όμοιο με αυτό που φορούσε ο δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό μουσείο, σύμφωνα με εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του μουσείου που δημοσιοποίησε η βελγική αστυνομία, στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας που φορά σκούρο καπέλο, γυαλιά ηλίου και μπλε σακάκι ο οποίος εισέρχεται στο κτίριο, βγάζει ένα Καλάσνικοφ από μια τσάντα και αρχίζει να πυροβολεί πριν βγει ήρεμα από το κτίριο.

«Αυτό είναι μια ανακούφιση» δήλωσε ο Τζόελ Ρούμπινφελντ, επικεφαλής της βελγικής Ένωσης κατά του Αντισημιτισμού. «Ωστόσο αυτό που επίσης μας ανησυχεί, είναι ότι θεωρούμε ζωτικής σημασίας οι χώρες, πολίτες των οποίων έχουν πάει στη Συρία, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί».

Δηλώσεις για τη σύλληψη έκανε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που είπε ότι ο ύποπτος συνελήφθη «μόλις πάτησε το πόδι του στην Γαλλία», υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων της τάξης, και δεσμεύτηκε για έναν «διαρκή» αγώνα κατά των τζιχαντιστών. «Όλη η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για να εντοπίσει αυτούς τους τζιχαντιστές, όπως λέγονται, προκειμένου να αποφευχθεί ότι όταν επιστρέφουν από έναν αγώνα -ο οποίος δεν είναι δικός τους και ο οποίος δεν είναι βεβαίως δικός μας- δεν βλάπτουν άλλους, όπως φαίνεται δυστυχώς ότι συνέβη στις Βρυξέλλες».

«Θα τους πολεμήσουμε, θα τους πολεμήσουμε και θα τους πολεμήσουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος όσον αφορά τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρώπη αφού πολέμησαν στην Συρία.

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου έδωσαν οι αρχές

Πυρ άνοιξε άγνωστος στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου

Νεκρός ο Βέλγος από την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών

 Σε κατάσταση σοκ το Βέλγιο προσέρχεται στις κάλπες