Συντριβή του κόμματος της Μέρκελ στο Αμβούργο

Συντριβή του κόμματος της Μέρκελ στο Αμβούργο

Οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν τη χειρότερή τους επίδοση στις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με ποσοστό 47% κερδίζουν, όπως φαίνεται από την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ συγκεντρώνουν ποσοστό 16% που είναι το ιστορικά χαμηλότερό τους στην περιοχή, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 12%, η Αριστερά (Die Linke) με 8,5%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7% και η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με ποσοστό 5,5% , επάνω από το όριο του 5% που απαιτείται για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο σημερινός Δήμαρχος και Κυβερνήτης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς θα χρειαστεί πάντως έναν κυβερνητικό εταίρο, με πιθανότερους τους Πράσινους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) σημειώνουν ιστορική ήττα, αφού το ποσοστό που κατακτούν εκτιμάται στο 16 % των ψήφων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους στη χανσεατική πόλη.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της αναμέτρησης, καταγράφοντας ποσοστό γύρω στο 7%, εξασφαλίζοντας και πάλι την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργο. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επιττυχία σε τοπικό κοινοβούλιο για τους Φιλελευθέρους, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστησαν στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, η οποία τους οδήγησε εκτός Μπούντεσταγκ.

Τέλος το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να εισέλθει με οριακά στο τοπικό κοινοβούλιο, κατακτώντας ποσοσό μεταξύ 5,2 – 5,5%. Πρόκειται για την πρώτη νίκη τους σε κοινοβούλιο της δυτικής Γερμανίας, ενώ μέχρι στιγμής το AfD εκπροσωπείται σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια και συγκεκριμένα στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία.