Sirecled: Η εταιρεία που φωτίζει με led την ελληνική βιομηχανία

Sirecled: Η εταιρεία που φωτίζει με led την ελληνική βιομηχανία

Ο Διαμαντής Λέντσιος μιλά για τη Sirecled και τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει ο κλάδος του led στην Ελλάδα.

Το 2012, μια δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία με την Ελλάδα σε Μνημόνιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις να νιώθουν ήδη τους πρώτους τριγμούς της κρίσης, δύο έμπειρα στελέχη της αγοράς, ο Διαμαντής Λέντσιος και ο Διονύσης Αλυσανδράτος, είδαν τις προοπτικές που εμφάνιζε ο κλάδος του led στην Ελλάδα σε μια «άγουρη» ακόμη και για τα παγκόσμια δεδομένα αγορά.

Και ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες κρατούσαν στάση αναμονής βλέποντας το παγόβουνο που ερχόταν, αποφεύγοντας τα οικονομικά ανοίγματα, ο Διαμαντής Λέντσιος με τον συνεργάτη του προέβησαν στην εξαγορά της ιταλικής Sirecled και άρχισαν να τοποθετούνται δυναμικά στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τρία χρόνια δραστηριοποίησης η Sirecled έχει αποκτήσει ένα πελατολόγιο άνω των 50 εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων στις οποίες συγκαταλέγονται ηχηρά ονόματα, μεταξύ των οποίων My Market, Coca Cola, BIC, Παπουτσάνης, Vioryl, Sarmed,Kenwood, Praktiker, Ελληνικός Γύρος κ.α. Το 2015 κέρδισε το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό «Energy Mastering Awards», ενώ ήταν η εταιρεία που τοποθέτησε 1.000 φωτιστικά στους Δήμους της Δροσιάς και του Διόνυσου και φωταγώγησε το γήπεδο μπάσκετ στο Ίλιον.

Για πολλούς η μακροχρόνια εμπειρία του κ. Λέντσιου στο χώρο του επιχειρείν ήταν αυτή που εξασφάλισε και την επιτυχημένη πορεία της Sirecled. Στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος σε εταιρείες όπως η ΤΙΤΑΝ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η Παπουτσάνης, ενώ για δύο χρόνια έμεινε στη Νιγηρία όπου διηύθυνε έργο που είχε να κάνει με την παραγωγή ψωμιού στην αφρικανική χώρα. «Η ειδοποιός διαφορά μας από τον ανταγωνισμό είναι ότι εμείς είμαστε, από την αρχή της σύστασής μας παραγωγοί Led με βασικούς πελάτες τις βιομηχανίες. Σκεφτόμαστε, σχεδιάζουμε, παράγουμε και προσφέρουμε και after sales στον πελάτη μας, εστιάζοντας στη βιομηχανική χρήση και στην ανάληψη δημόσιων έργων. Η Sirecled είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας led στην Ελλάδα που στόχο έχει να γίνει βασικός παίχτης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Λέντσιος.

Προσθέτει πως μέσα στην κρίση επένδυσαν στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια ευρώ, στήνοντας μια επιχείρηση με ίδια κεφάλαια και μηδέν τραπεζικό δανεισμό, ενώ παράλληλα μετέφεραν τεχνογνωσία από την Ιταλία στη χώρα μας, δίνοντας δουλειά σε άλλες ελληνικές βιομηχανίες από τις οποίες αγοράζουν πρώτες ύλες. Σήμερα στην Ελλάδα απασχολούνται 30 άτομα και άλλα 10 στο εργοστάσιο στην Ιταλία, με το 60% του τζίρου να προέρχεται από εξαγωγές. «Η χώρα μας διαθέτει και καλό εργατικό δυναμικό και καταρτισμένους επιστήμονες. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν 10 νέες θέσεις εργασίας και ο τζίρος μας εκτιμάται ότι θα κλείσει ανοδικά (+170%) στα 3,4 εκ ευρώ σε σχέση με το 2015».

Το «κλειδί» είναι να παίρνεις υπολογισμένο ρίσκο
Συνεχίζει λέγοντας πως με την επιβολή των capital controls η εταιρεία πέρασε μια περίοδο που έπρεπε να βρει τις ισορροπίες της. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Sirecled διέθετε θυγατρική στην Ιταλία και έτσι δεν σταμάτησε η παραγωγή της. « Η κατάσταση πλέον έχει εξομαλυνθεί, καθώς αγοράζουμε όλες τις πρώτες ύλες από την Ελλάδα και δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα από το εξωτερικό. Γενικά πεποίθησή μου είναι πως ένα διευθυντικό στέλεχος ή ένας επιχειρηματίας πρέπει να παίρνει υπολογισμένο ρίσκο το οποίο σημαίνει, να ψάχνει, να ξέρει που θέλει να φτάσει και όταν νιώσει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Επίσης θα πρέπει να έχει όραμα και φυσικά πάθος. Διότι αν δεν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις στις πρώτες δυσκολίες θα κάνεις πισωγύρισμα».

ΗΑΕ και Τουρκία στο «στόχαστρο»
Εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, που αποτελούν τις βασικές αγορές δραστηριοποίησης, στο «χάρτη» της Sirecled περιλαμβάνονται χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ελβετία και η Κύπρος. Επιπρόσθετα, αυτό το διάστημα «τρέχει» ένα μεγάλο project που αφορά στον εξοπλισμό 9 εργοστασίων στην Ρωσία. «Πρόκειται για μια δύσκολη αγορά. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί τα πέντε εργοστάσια, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν τοποθετηθεί led και στα υπόλοιπα τέσσερα».

Το business plan για το 2017 περιλαμβάνει την εδραίωση της Sirecled στις υφιστάμενες αγορές, την είσοδο στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και την δραστηριοποίηση στη γειτονική Τουρκία. «Τα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν μια περιοχή που παρουσιάζει υψηλές προοπτικές, καθώς είναι πλούσιοι και προβαίνουν σε επενδύσεις που θα τους δώσουν τεχνολογία αιχμής. Εκεί θα τοποθετηθούμε μέσω τοπικού αντιπροσώπου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε και στην Τουρκία. Γενικά ψάχνουμε αγορές κοντινές, έτσι ώστε τα κόστη να είναι μικρότερα».

Η Sirecled, η οποία κατέχει το 20% της ελληνικής αγοράς υπόσχεται 70% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, με τον κ. Λέντσιο να τονίζει πως μια επιχείρηση μπορεί να κάνει απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερο από δύο χρόνια ειδικά αν πρόκειται για εργοστάσιο που δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020 όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται στο εγγύς μέλλον να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά συστήματα φωτισμού με νέα τελευταίας τεχνολογίας φιλικά προς το περιβάλλον με το ποσοστό τους να εκτιμάται σε 70% – 80%. Το led άλλωστε, πέρα από το ότι συνιστά οικολογική μορφή ηλεκτροδότησης, προτιμάται από τις επιχειρήσεις καθώς δίνει την αίσθηση του φυσικού φωτός της ημέρας, χαρίζοντας μοναδική εμπειρία στον πελάτη και τον εργαζόμενο ενός καταστήματος ή μιας επιχείρησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση της Sirecled έχει υποβάλει συμμετοχή – μαζί με άλλες 24 εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό- σε διαγωνισμό για την ανάληψη έργου φωταγώγησης του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου που ξεκινά από το Μαλιακό και φτάνει ως τη Βέροια.